Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Очевидно оста Цацаров-Колев-Пеевски не е сигурна, че ще успее да подсигури избор на Чолаков преди края на мандата на Колев. Или защото ще се стигне до рестарт на процедурата по избор за председател на ВАС от начало или от достатъчно ранен етап, или защото не са сигурни, че имат необходимото мнозинство в новия състав на ВСС и ще им трябва време да го скалъпват. Това е и част от маневрите за предопределяне на това кой ще стане изпълняващ функцията председател на ВАС след края на мандата на Колев. Част от този ребус е и инсталирането на Магдалинчев като представляващ ВСС, с което се дава сигнал, че номенкратурата си остава в сила, както и му позволява той да налага официалната трактовка на събитията преди още да са се очертали алтернативни говорители от опозицията.

С този ход за пореден път се доказва, че инсталирането на наследник, гарантиращ интересите на статуквото във ВАС, изисква административен ресурс. Както и че това статукво беше създадено и се крепи с лостовете на административното влияние.

При все опитите ни да намалим тежестта на председателите на съдилищата като източник на зависимости и влияние, които лесно прерастват в корупция, изчистването на последиците от наследените практики ще отнеме години. ВАС беше сред най-силно засегнатите институции от този модел. Впрочем, вече са в ход опити за отмяна на част от тази реформа - един от най-важните инструменти за поставяне на съдии в зависимост от председателя, беше командироването за дълъг срок, което се превръщаше в заобикаляне на конкурсите за повишение на милостта на председателя. С реформите от 2014-16 г. силно бяха ограничени възможностите за командироване. Вече е внесено изменение в ЗСВ, с което се цели връщане на този инструмент в ръцете на председателите.

Бидейки съд на властта, от самото начало ВАС беше под изключително силно влияние от дълбоката държава и беше изначално попълнен със съдии от поколението, което изкласи в годините на тежка криминализация на обществото. Всичко това допринесе за превръщането на ВАС в съсредоточие на властовата корупция. Чрез командироване, корумпиране с дребни услуги и удобства (справка - назначенияна на съдебни помощници, екскурзиите и пр.), оказване на "кадифен" натиск на неподатливите, разместване на удобни и неудобни между състави и отделения, във ВАС беше изградено едно мнозинство от съдии, които са лоялни на ръководството. Сега, това ръководство осигурява предаване на властта във ВАС, така че той да остане под контрола на дълбоката държава.

Успехът им в това начинание ще предопредели и другото важно решение - инсталирането на нов Цацаров през 2019 г. (или 2018-а, ако се следва календарът на ваканциите в КС).

Фактът, че се оказват в положение на несигурност (и то не само по отношение на председателството на ВАС, но и на операция "наследник" в цацаратурата), показва, че ВИНАГИ има смисъл от съпротива, обществен, професионален и политически натиск. Дори и с последни сили, дори и при наличието на съмнения. Казвам това специално за онези, които се дрогират с безнадеждност и извличат някакво перверзно чувство за собствена значимост като мантруват, че нищо няма смисъл и че каквото и да се прави, трябва нещо друго.

Коментарът е от фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

 

 

 

Коментари

Много ми е смешен тоя суяк.

Абре, г-н Иванов, ти като креатура на гербавия играч и бивш комунист Плювналиев и бивш министър на гербавата мутра Буда Банкянски като какъв си приписваш заслуги за ветото на Радев, след като точно ти и твойте го кичите със "суперлативи" като "тотал щета" и т.н.? Единственият човек с роля за разбучкването на тая кочина е Радев и той със сигурност не го прави заради маймуни като вас. Най-неприятната сган, ей богу, е тази, която като е на власт кюти кротко и прибира заплата, а после се опитва си припише чуждата работа за своя сметка.
Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

Гледам...

...гласувалите под мнението ти, теб са направили на "суяк"!
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Христо Иванов наистина е компетентен в сферата на правосъдието,

но е крайно време да разшири политическите си интереси, защото иначе рискува да изгуби вниманието на малкото пробудени избиратели.
Niko Bellic's picture
Niko Bellic
Niko Bellic

Не знам за интересите...

За момента Христо е единствения който не си мени позицията през ден и действа последователно.

От това разбира и там му е

От това разбира и там му е силата. Достоен за уважение човек и политик. Рядкост са такива хора в милата ни родина. Ботев го е казал преди много години: "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Тточно тези, които се представят за най-големи патриоти и радетели за просперитет на родината ни и си татуират ликовете на Ботев и Левски по крака и други телесни части, трудно правят разлика между "свестен" и "глупец". Това само потвърждава казаното от Ботев.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.