Трудно ще намерите оригинални изказвания в изявленията на германските национали в минутите след триумфа на стадион "Маракана". Какво да кажеш, след като си станал световен шампион?! При това за първи път от Европа на първенство в Южна Америка!

Като мантра играчите на Йоахим Льов повтаряха следното:

"Спечелихме, защото сме добър колектив, поставихме личния интерес на заден план."

Видя се на терена, че е така.

"Още на първия лагер добро предчувствие, че нещата ще се получат, че можем да постигнем нещо голямо, защото там се сплотихме, така отговори Томас Мюлер на въпрос как са успели да се стиковат футболисти от противници като "Байерн", "Борусия" (Дортмунд), "Шалке"... - Прекарахме много време заедно, правихме различни неща заедно, играехме карти. Каквото и да кажа сега, е все едно, ние сме световни шампиони!“

Трудно поддаващият се на емоции Йоахим Льов този път не криеше радостта си. Както пред отбора и щаба си, така и пред журналистите. Той не пропусна да отдаде заслуженото и на своя предшественик Юрген Клинсман, на когото първо бе помощник.

"Бяхме заедно 55 дни в подготовката за този мондиял и в това време свършихме много работа. Нашият проект обаче започна много по-рано, каза Йоги, както го наричат в Германия. - Още преди 10 години с Юрген Клинсман стартирахме изграждането на отбор, който да играе красиво и да побеждава. Доста неща се промениха оттогава, но гръбнакът на тима - Филип Лаам, Бастиан Швайнщайгер, Мирослав Клозе и Лукас Подолски, се запази."

"Дъгло чакахме тази титла и най-после успяхме. По време на цялото първенство демонстрирахме отборен дух. Насочих много усилия върху това и то даде резултат. Колкото до това, че сме първият европейски отбор, който триумфира в Америка... Просто нямам думи. Не просто Америка, а в Бразилия, Рио и стадион "Маракана"... Горди сме и щастливи, сега максимално ще се насладим на успеха си", допълни Льов.

Селекционерът на Аржентина Алехандро Сабея демонстрира феърплей на пресконференцията, като първо честити титлата на Германия и чак след това почна да говори за своя тим:

„Тъжни сме, но сме горди с това, което направихме на световното. Имахме своите шансове да спечелим мача, особено през първото полувреме. Затова поздравявам играчите, не мога да се сърдя за пропуските. Горд съм от показаното от моите футболисти не само на финала, а и в цялото първенство. Представихме се на високо ниво. Колкото до мача срещу Германия, играхме срещу отбор с голям потенциал, много разнообразен и силен във всички фази. Опитахме да им се противопоставим и на моменти успяхме да реализираме плана си. Просто не вкарахме. Но в крайна сметка Германия заслужи титлата.“