И днес погледните са приковани към Барселона, където се очаква каталунският лидер Карлес Пучдемон да обяви едностранна декларация за независимост в реч пред парламента, насрочена за 19 часа българско време. Но българският поглед може да се отклони и към Румъния, където премиерът смята да уволни трима министри, защото "създават затруднения, що се отнася до начина, по който обществото ни приема". Разследват ги за корупция, доказани прегрешения още нямат. В Чехия обвиняват предизборно бивш финансов министър за заподозрени злоупотреби с еврофондове преди десет години. Обвиненият е с най-големи шансове да стане министър-председател след изборите на 20 и 21 октомври, а доскоро беше и финансов министър. Крайнодесен лидер в Австрия иска да я присъедини към групата на държавите от бившата Австро-Унгарска империя. Харесва му отношението им към мигрантите. 

"Брекзит" 

Още в заявлението си за "Брекзит" Мей каза, че предпочита Великобритания да напусне ЕС без сделка, вместо с лоша сделка. 

Тереза Мей допуска "Брекзит" без споразумение с ЕС. В реч пред парламента британската министър-председателка повдигна завесата над последиците от такъв сценарий. Например - да се подготвят обширни паркинги за камиони по границите, където те да чакат за дългите митнически проверки, пише либералният "Индипендънт". Според клонящия към лейбъристката опозиция "Гардиън" министрите са песимисти за изхода от преговорите. Междувременно кметът на лондонското Сити Андрю Пармли се изказа за споразумение с петгодишен преходен период, който да позволи на бизнеса да се пренастрои към новите условия. В реч във Флоренция на 22 септември Мей предложи преходен период от две години. Според Пармли те няма да са достатъчни и международният бизнес ще започне да напуска Ситито. Междувременно днес икономическата комисия на Европейския парламент подкрепи проектозаконодателство, което налага по-строги условия за клиъринговите къщи, които обслужват клиенти в ЕС,  съобщи Ройтерс. Проектът изисква, ако тези къщи са от системно значение за финансовата система в ЕС, да са базирани в него. Ако бъде прието, законодателството може да отнеме господството на лондонското Сити в клиъринга на финансови инструменти деноминирани в евро. Клиъринговите къщи са посредници между страните във финансовите сделки, които осигуряват гладкото им протичане.

Румъния

Тудосе (вляво) беше на гости на българския си колега Бойко Борисов миналата седмица. Върна се и започна да уволнява министри, които обществото не приема. 

Министър-председателят Михай Тудосе обяви, че ще поиска оставките на трима министри, заподозрени в корупция. Те са вицепремиерът Севил Шаяде, министърката на европейските фондове Рована Плумб и министърът за връзка между правителството и депутатите Виорел Илие. "Има трима министри с проблеми, които наистина създават затруднения, що се отнася до начина, по който обществото ни приема", каза Тудосе, цитиран от Ройтерс. Очаква се по-късно през седмицата той да обяви промени в кабинета.

Холандия

Марк Рюте ще бъде премиер за трети път след най-дългите коалиционни преговори в новата история на Холандия.

Страната на лалетата ще има ново правителство. Четири партии подписаха коалиционно споразумение почти 7 месеца след изборите на 15 март, съобщи Ройтерс. Начело на кабинета за трети път ще бъде Марк Рюте, който ще обяви имената на министрите в следващите дни. Правителството, което се очаква да встъпи в длъжност до края на месеца, ще бъде съставено от дясноценристи, консерватори и либерали. В този си състав то ще бъде по-консервативно от предишното и вероятно ще следва по-неотстъпчива линия за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Холандия единствена открито се противи двете балкански съседки да получат ключ за европейската зона без вътрешен граничен контрол. 

Чехия

Андрей Бабиш е словак по рождение и милиардер. Докато го обвиняват, той  се среща с избиратели.

Бизнесменът и бивш министър на финансите Андрей Бабиш получи обвинение за злоупотреба с европейски субсидии преди десет години. Споменават го като кандидат за министър-председател, защото партията му води в анкетите преди изборите, насрочени за 20 и 21 октомври. Бобиш и заместникът му Ярослав Фалтинек са обвинени, че стоят зад схема за източване на субсидии, предназначени единствено за малки предприятия.

Великобритания

65 000-тонният самолетоносач на Нейно величество "Кралица Елизабет" струва 3 милиарда британски лири.

Правителството прави планове за война, ако Северна Корея изстреля нова балистична ракета днес по случай годишнината от основаването на управляващата партия, пише "Телеграф". В плановете е включен и най-новият британски самолетоносач "Кралица Елизабет", който е закотвен в пристанището в Портсмут, но се предвижда да влезе на въоръжение след три години. 

Австрия

Отиващият си канцлер социалдемократ Кристиан Керн (вляво), вероятният бъдещ Себастиан Курц (в средата) и възможният му коалиционен партньор Хайнц-Кристиан Щрахе преди телевизионния дебат в неделя вечер. 

Очертава се антиимигрантска управляваща коалиция след изборите на 15 октомври. Лидерът на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе иска страната да се присъедини към Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) - държави, които се противопоставят на преразпределянето на мигранти от Гърция и Италия към останалите страни в ЕС.

"Ние ще засилим връзките си с Вишеградската четворка и ще бъде добре, ако станем част от нея", каза Щрахе в телевизионен предизборен дебат. Неговата формация е втора в сондажите с между 25 и 27 на сто от гласовете. Води консервативната Народна партия на външния министър Себастиан Курц (33-34 на сто), който също е за ограничаване на миграцията и в това отношение подкрепя вишеградци. Наблюдателите прогнозират управляваща коалиция между партиите на Курц и Щрахе.

Франция

Макрон държи Франция отворена за бежанци от трети страни.

Президентът Еманюел Макрон обяви, че страната му ще приеме 10 000 бежанци от неевропейски страни през идните две години. Тези страни включват Турция, Ливан, Нигер и Чад, предаде "Дойче веле". Френският дял е една пета от бежанците, които ЕС възнамерява да презасели в свои страни от трети държави за две години. Участието в схемата е доброволно. Очаква се в този месец в Нигер и Чад да заработят съвместни приемни центрове на Франция и ООН, където да бъдат отсявани тези бежанци, които отговарят на законовите условия за убежище в Европа. 

Източно партньорство

Европарламентът иска стимули за реформи в държавите от Източното партньорство.

Европейският съюз да създаде доверителен фонд за Грузия, Молдова и Украйна и да им предложи митнически съюз. Такъв проект за незаконодателна резолюция прие днес Комисията по външни работи на Европейския парламент с 40 на 6 гласа и един въздържал се. Евродепутатите искат ЕС да приеме механизъм за поощряване на реформите в трите държави от Източното партньорство, който в замяна ще им даде достъп до енергийния, митническия и дигиталния съюз, дори - до Шенгенската зона и международните разговори без такси за роуминг. Проекторезолюцията настоява за натиск върху Русия за разрешаване на конфликтите в Украйна, Абхазия и Южна Осетия и за разполагане на въоръжена полицейска мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в източна Украйна. Европарламентът ще гласува резолюцията в пленарно заседание през ноември в Страсбург.

Данъци

Ако светът не се споразумее за данък върху глобалните интернет платформи като "Фейсбук" и "Амазон", Европа е готова да го наложи и сама, казва зам.председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Съгласие между държавите членки за данък върху големите интернет планформи от рода на "Фейсбук" и "Амазон" се очаква пред декември, казаха днес естонският министър на финансите Томас Тонисте и зам.председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис след съвет на министрите на финансите в Брюксел.

ЕС иска данъкът да бъде въведен на глобално ниво със съгласие в групата на 20-те водещи икономики Г-20 и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Ако такова не бъде постигнато обаче, Европа има готовност да го въведе сама. "Предпочитаме международно решение на този проблем, но ако няма, сме готови да действаме сами", каза Домбровскис. В ЕС няма задължителното единодушие за такъв данък. Сред най-големите му противници е Ирландия. 

Министрите днес се сбогуваха с германския си колега Волфганг Шойбле, който днес беше на последния си Съвет по икономика и финанси. Ветеранът на християндемократите се очаква да стане председател Бундестага.

Съветът прие и директива, въвеждаща нова система за разрешаване на спорове свързани с двойно данъчно облагане.