Вицепремиерът Валери Симеонов ще инициира законодателство, в което да има изискване за яснота по отношение на собствеността на медиите. Това каза самият той пред "България он еър". Той допълни, че ще повдигне пред премиера Бойко Борисов темата за "спонсосирането" на големите телевизии от държавата.

"Крайно време вече е да се въведе законово изискване по отношение на собствеността на медиите. Това ще го предложа, дано да мине през Народното събрание. Второто нещо, което също сериозно смятам да предложа на обсъждане в Министерския съвет лично с г-н Борисов е по отношение на спонсорирането – става въпрос за едни доста милиони, които вървят към тези две телевизии и по този начин те се явяват до голяма степен спонсорирани от държавата. Трябва да се прецени дали това трябва да продължава в този формат по този начин", заяви Симеонов.

И допълни:

"За съжаление, няма съмнение, че живеем в държава, управлявана от две телевизии и от медийни кукловоди, от които треперят дори най-големите политически партии".

Той каза още, че "има няколко кръга на въздействие върху медиите", но не уточни кои са те.

Симеонов заяви, че не приема обвиненията, че диктува дневния ред на медиите.

"От 1994 г. аз също се занимавам с телевизия. Наясно съм с правомощията и възможностите и функцията на телевизията. По никакъв начин не може да се диктува дневният ред на телевизията от управляващите, които и да са те. Аз не съм нито луд, нито съм опиянен от власт, защото съм от 5 месеца в тази власт. Не съм тщеславен", каза Симеонов.

По отношение на думите му в студиото на Нова тв в петък, когато обясняваше, че може да спретне на водещия "Викторгейт" и говореше за празни столове, той поясни, че също има право да прецени на кои въпроси да отговаря и да се постарае да каже и онова, което той самият иска хората да чуят.

"Аз не съм на разпит", отсече Симеонов.

На въпрос дали е говорил по темата с премиера Бойко Борисов той отговори:

"Борисов за какво да ми се обажда? Един разговор имаме за тези три дена. Много шум са вдигна, нещо в този дух беше".

Той потвърди, че ще се потърси правата си в съда от онези медии, които го обвиняват, че е извършил престъпление и е заплашвал. Симеонов обясни, че е предупредил медиите предварително, защото не е редно вицепремиер да съди държавното радио и държавната телевизия.

"Аз имам 6 човека подчинени, какво ще направя? Не виждам никакво основание. Нито съм мислил, нито съм зпалашил, нито се извинявам, нито се оправдавам, ще съдя тези, които ме наклеветиха".

Това каза още вицепремиерът Симеонов.