Европа цяла сега Барселона гледа. Ще обяви ли лидерът на най-богатата испанска провинция Карлес Пучдемон независимост? По-интересно е обаче как биха реагирали испанското правителство и Европейският съюз и в двата случая - ако обяви, или ако не обяви. Със сигурност кризисните планове са готови. Към Барселона гледат и шотландците. Каталунският референдум и последствията му се очертават като основна тема на годишната конференция на Шотландската национална партия на първата министърка Никола Стърджън.

"Брекзит"

На една седмица сме от решителен момент. Ще се съгласят ли 27-те от ЕС да преминат към втората фаза от британските преговори за напускане на съюза? Изглежда, че по-скоро не. Отговора ще имаме на редовната есенна среща на върха на ЕС на 19 и 20 октомври в Брюксел. Според "Политико" националните правителства изглеждат по-твърдолинейни от главния преговорящ от страна на ЕС Мишел Барние. Днес британската министър-председателка Тереза Мей се очаква да произнесе реч пред парламента. Това е може би последният й шанс да промени курса на събитията в "Брекзит", който става все по-неблагоприятен за нея след годишната конференция на торите през миналата седмица, където делегати открито поставиха лидерството й под въпрос. В речта Мей се готвеше да каже на ЕС, че "топката е в неговото поле" и той трябва да предложи как да разблокира зациклилите преговори, предаде Ройтерс. Но тя получи от Брюксел твърд отговор: "Топката е изцяло в полето на Обединеното кралство за всичко, което има да се случи", каза на редовния обеден брифинг на Европейската комисия нейният говорител Маргаритис Схинас. Противоречието означава, че страните ще пропуснат крайния си срок този месец да приключат преговорите за раздялата и да започнат нови - по бъдещите си отношения. Мей се опитва да възстанови позициите си сред обвинения за загубата на предсрочните избори, които поиска, и обвинения на твърдолинейните тори, че е твърде мека в преговорите с ЕС. Според "Сънди таймс" Мей е готова да уволни външния си министър Борис Джонсън, с когото се разминават във възгледите си за "Брекзит". Той засвидетелства лоялност, но изглежда се оформя като неформален лидер на вътрешнопартийна опозиция срещу Мей. Нейни представители призоваха премиерката да прекъсне преговорите с ЕС и Великобритания да го напусне без споразумение. Тя и финасовият й министър Филип Хамънд искат точно обратното - сделка и преходен период, за да има сигурност за гражданите и бизнеса. Не успява обаче да ги постигне - 27-те не приемат предложенията й по базисните въпроси на раздялата, най-вече - за правата на гражданите и финансовите задължения на Обединеното кралство към ЕС. Мей говори пред депутатите, докато в Брюксел днес започна петият кръг от преговорите. 

Германия

За да състави коалиция, Ангела Меркел трябва да примири непримирими позиции.

Вече кипят коалиционни преговори. Консервативният блок на Меркел, който се състои от нейните християндемократи и баварския Християнсоциален съюз, вече е постигнал вътрешно съгласие за таван на приеманите годишно  мигранти - 200 000 по хуманитарни причини, съобщава "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Това означава, че ХСС постигнаха своето. Те отдавна настояват за такъв таван и той беше на път да ги скара с християндемократите. Но Меркел успя да запази целостта на блока. Цената за това обаче ще бъдат трудности с другите коалиционни партньори, които й трябват - зелените и либералите, които в Германия се наричат "Свободни демократи". Лидерът на зелените Джем Йоздемир вече заяви, че за неговата партия горната граница за прием на мигранти е неприемлива. Споразумението между ХДС и ХСС предвижда изключения за специални случаи и не засяга вътрешната трудова миграция в ЕС. По-късно през деня Меркел съобщи на пресконференция в Берлин, че преговорите със зелените и със свободните демократи ще започнат на 18 октомври. Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас каза пред журналисти, че не може да коментира обстойно тавана за прием на мигранти, тъй като той още е предмет на коалиционни преговори, а не правителствена политика. "Това, което мога да кажа най-общо, е, че Комисията намира за изключително положително, че страната, която вече е приела повече от 1 милион бежанци, показва готовност да посрещне като добре дошли още 200 000 души годишно."

ЕВФ?

В края на мандата си като германски финансов министър Волфганг Шойбле продължава да е желязно строг - много ликвидност, дългове и лоши кредити в банките, тревожи се той пред "Файненшъл таймс".

Днес в Люксембург заседават европейските министри на земеделието и рибарството. В ранния следобед започва заседание на министрите на финансите на еврозоната, т.нар. Еврогрупа. Те ще обсъждат как Португалия се справя след излизането от програмата си за подпомагане и превръщането на перспективата еврозоната да превърне спасителния си фонд, т.нар. Европейски механизъм за стабилност,  в Европейски валутен фонд (ЕВФ). Междувременно германският министър на финансите Волфганг Шойбле би тревога пред "Файненшъл таймс", че има рискове от натрупването на повече и повече ликвидност и растежа на частния и публичния дълг. Той се тревожи, че лоши заеми още тежат на европейските банки и за количествата пари, които централните банки помпат в икономиката. След общите избори на 24 септември ветеранът Шойбле се съгласи да стане председател на Бундестага, за да развърже ръцете на Меркел да търгува поста му в съставянето на коалиция. "Свободните демократи" имат амбиция за финансовото министерство.

Сребреница

Насер Орич вече два пъти е оправдаван за ноенни престъпления. Белград обаче не е доволен...

Босненски съд оправда Насер Орич, водач на защитата на Сребреница при клането от 1995 г. Той беше арестуван в Швейцария през 2015 г. по международна заповед за арест, издадена от Сърбия. После командирът е върнат в родината си, където да бъде съден за военни престъпления срещу сърби. Орич, който е смятан за национален герой от босненските мюсюлмани, е обвинен в убийството на трима сръбски военнопленници по време на войната. Той е съден от Международния трибунал в Хага заради провала си да предотврати клането в Сребреница, при което са убити над 8000 босненски мюсюлмани, но е оправдан. Председателят на съдебният състав Сабан Макусмич заяви, че прокуратурата на Босна и Херцеговина не е доказала безусловно вината на Орич за смъртта на затворниците. Семействата на сърбите, в чиито убийства е обвинен Орич, демонстративно напуснаха залата, след произнасянето на присъдата. Тя обаче беше приветствана от близките на жертвите при Сребреница, включително от членовете на организацията "Майките от Сребреница". Стотици полицаи бяха разположени около съда в Сараево, за да предотвратят безредици при последвалия протест на близки на жертвите.