СИМОНА РУСЕВА

Момиченцето, пренесено през 1954 г. едва на месец и половина от майка си в пазарска чанта от родния Хамбург до ГДР, след четири дни има юбилей. Германската канцлерка Ангела Меркел на 17 юли навършва 60 години.

Желязната лейди не само че не крие биографията си, а публикува свои прелюбопитни снимки с уточняващ текст на личната си интернет страница (www.angela-merkel.de).

На две годинки Ангела обожава куклите, а на 4 – книжките. Тогава любимата й приказка е “Пепеляшка”. Едва ли някой през 1958 г. е подозирл знамение. Пепеляшка завладява сърцето на приц, Ангела, проходила в задъненото селце Квитцо в ГДР, ще стане първата жена канцлер на Германия. И според “Форбс” най-влиятелната в света.

Ангела Меркел на две годинки.

Бащата Каснер е евангелистки пастор. Той приема да се отправи от Хамбург за ГДР, там липсват проповедници, да не говорим, че те са презрени. От Квитцо семейството се преселва в близкото градче Темплин, където Меркел и досега стопанисва малка вила. Дори да се връща от визити във Вашингтон, Брюксел или Пекин, тя неизменно отмаря там. И не крие, че копае градината и отглежда зеленчуци.

“Малко са, но на нас със съпруга ми ни стигат”, казва Меркел.

Тя носи фамилията на първия си мъж, за когото се омъжва като студентка. Разводът идва след 5 години съвместен живот.

Ангела на 4 г. с любимата си книжка "Пепеляшка".

В публичното пространство тя винаги е сериозна, никога не прави компромиси със съвестта си, не се поколеба да детронира дори собствения си благодетел – Хелмут Кол, който я откри за политиката. В името на неговата (и нейната) партия – Християндемократическия съюз (ХДС). Когато през 1999 г. се разбра, че ХДС е имал черни каси, откъдето се е финансирал противозаконно, Меркел публикува жигосваща статия и призова Кол да се оттегли като партиен лидер.

В личния си живот обаче Меркел е незаменим събеседник със завидно чувство за хумор, твърдят свидетели на нейни остроумия сред съпартийци.

В политиката дипломираната физичка не се шегува. Безпощадна е към мъжката суетност. Ето какво казва един от познавачите й – баварецът Мехаел Глос:

“Една от тайните на нейния успех е поведението й спрямо суетните мъже. Меркел знае много добре – петлите се обезглавяват най-лесно, когато се перчат. Тя е търпелив ловец, изчакващ момента петлите да навирят гребен. Тя чака с ангелско търпение най-удобния момент, за да пусне стрелата си.”

Ангела Меркел се е научила на търпение по времето на ГДР. Удобният момент за нея идва в началото на 1990 г., малко след рухването на Берлинската стена. Едва тогава тя се включва в гражданското движение “Демократичен форум”, вляло се впоследствие в ХДС на Хулмут Кол. Това е началото на нейната главоломна кариера – през 1991 г. тя вече е негова министърка на жените и семейството, през 1994 г. оглавява Министерството на околната среда.

През 1989 г. Ангела се е снимала с чаша и димяща цигара.

През 1998 г. Кол губи общите избори, Меркел пак печели – става генерална секретарка на ХДС, а две години по-късно оглавява тази най-мъжка германска партия, доминирана от католици. Меркел – жена, израсла в ГДР и на всичко отгоре протестантка.

През 2003 г. депутатът от “зелените” Юрген Тритин изрича към нея на всеослушание в пленарна зала:

“Вие сте толкова тъпа, че не бихте могла да приготвите черешов сладкиш по собствената си рецепта.”

През 2005 ХДС печели изборите с малка преднина пред социалдемократите. Задава се широка коалиция, редното е Меркел да я оглави. Предишният канцлер Герхард Шрьодер, загубил вота, изрича пред тв камера: “Наистина ли вярвате, че моята партия ще приеме да преговаря с г-жа Меркел, въобразила си, че може да стане канцлер. Хайде да не прекаляваме!”

Ангела Меркел не само оглави кабинет със социалдемократите, но вече управлява трети мандат като канцлерка.

По повод предстоящата й 60-годишнина баварският лидер Хорст Зеехофер заяви: “Който я подценява, той вече е загубил. Това съм го установил през годините. Иде ли реч за политически двубой, мога само да изрека: Ангела, ти си велика!”

Ясно е, че на юбилея й в четвъртък всички ще празнуват. С едно изключение – тези, които подцениха момичето на Хелмут Кол.