Израел отново удари ивицата Газа тази нощ, в най-тежките бомбардировки от началото на операцията на 8 юли. Целите - базите по сигурност на областта, полицейските управления, и покрай тях - десетки къщи на цивилни палестинци.

Жертвите от операцията, която вече включва и сухопътни бойци, надминават 160 души, според властта в Газа. Израел твърди, че таргетира войници и бази на Хамас, но според ООН 77% от убитите са цивилни. 17 души от едно семейство са загинали вчера вечерта.

Пред камерите на CNN палестинци разказват, че няма къде да бягат - никъде в района не е безопасно. Това е реакция на листовките, които ВВС на Израел пусна над ивицата тази сутрин. Говорител на израелските военни обяви, че днес следобед ще има кратка и временна кампания срещу северна Газа.

И двете страни са отказали да разговарят за спиране на бойните действия, въпреки опитите на ООН вчера да организира преговори.

Израел твърдят, че палестинските военни са изстреляли към тяхна територия около 90 ракети вчера, и общо 800 от началото на бойните действия. Петима са ранените от израелска страна, само двама от тях сериозно, но няма жертви.

Според специалисти по конфликта, спиране на бойните действия ще има, но едва когато жертвите и от двете страни достигнат критично число, и след като международната общност приложени определено ниво на натиск върху двете страни.