Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров взе пример от председателя на парламентарната група Цветан Цветанов и се извини, че вчера от трибуната в Народното събрание заяви, че президентът Румен Радев имал афинитет да си "назначава любовниците на втори договор" (б.р. - става въпрос за съпругата му Десислава Радева по времето, когато е шеф на ВВС). Той вече нямало да говори за любовница, а за музата на президента.

"През 2014 г. той назначил своята "муза" с допълнителен договор за пиар. Това е тримф на шуробаджанащината", смени определенията Тодоров. 

 

Тази прелюдия леко изнерви водещия по Нова телевизия Виктор Николаев, който няколко пъти настойчиво го попита за намека му от вчера, че президентът е писал опорни точки в полза на самолетите "Грипен" заради 5 млн. лв. "поощрение".

"Аз казах, че шведите са го потупали по рамото и са го мотивирали по този начин. И не е само Радев. Имам и списък с журналисти, които са били посрещани и хранени с еленско месо. На някои бивши президенти, които обичаха да ловуват архари, са им давали да стрелят по елени", обясни Тодоров. 

Той отново не подкрепи намеците си за финансова стимулация с конкретни доказателства, а се позова на полицейски разследвания в Чехия, Унгария и Южна Африка, където са били разкрити порочни практики.

Това му давало основание да смята, че като ръководител на екипа за избор на нов боен самолет Румен Радев си е позволил волности, които излизат извън параметрите на поведението, което не подлежи на санкция. 

"В не една и две държави има разследвания. Където е имало сделки на "Грипен", са давани пари под масата", повтори депутатът, който напоследък е острие на ГЕРБ. 

На въпрос дали изборът на "Грипен" е продукт на шайка, която иска да вземе поръчка за 1,5 млрд. лв., Тодоров отговори:

"Румен Радев е писал опорни точки за "Грипен", а после ги избира. Едно плюс едно е две, а не 9, нали? А вие защо използвате такава силна дума като "шайка". Ще ви изяде хляба. Тя и колежката ви беше тръгнала в една посока и вече виждам, че липсва столчето й", продължи с намеците и заплахите депутатът, намеквайки за това, че Ани Цолова вече не води сутрешния блок на Нова тв. 

"Имаме къртици в президентството, които ни донесоха, че се унищожавани документи. Предупреждавам БСП, че те са по-добри от техните ченгета", завърши депутатът, който преди дни се размина с председателски пост в комисията по досиетата.