„Категорично възразяваме срещу намесването на името на „Лукойл България“ в междупартийни разпри и скандали“, съобщиха от пресслужбата на петролната компания по повод изявленията на Цвета Караянчева от ГЕРБ, че съпругът на Корнелия Нинова работи във фирмата.

Вчера името на "Лукойл" бе замесено покрай скандала с роднински назначения в Хасково, на които зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева излезе с контраобвинения към левицата, че петролната фирма, в която работи съпругът й, е спонсорирала кампания на БСП. 

Тази сутрин пред Нова телевизия Нинова отговори, че съпругът ѝ наистина работи в компанията, която е частна, но винаги е напускал постове в държавни компании и институции, когато БСП били на власт - в Агенция "Митници", в "Ел Би Булгарикум". 

В изявлението на „Лукойл България” се отбелязва още, че дружеството участва в спонсорска дейност, която е прозрачна, отразена е във финансовите му отчети и е отлично известна на българската общественост.

"Тя е изцяло ориентирана към подкрепа на българския спорт, култура и образование – онези области, които допринасят за изграждането на силни и хармонични личности и позитивна обществена среда. Политиката не е била, не е и няма как да бъде сред тези области", уточняват от компанията.

"Отправянето на голословни намеци за каквито и да било връзки между компанията и някоя политическа партия, особено от страна на заместник-председател на българския парламент, е недопустимо и недостойно. Кадровата политика на „Лукойл” е неин вътрешен въпрос, който няма никакво отношение към скандалите, съпътстващи българския политически живот”, заявяват още от компанията. 

Малко след като Делян Добрев подаде молба за прекратяване правомощията му на народен представител вчера, от Българската петролна и газова асоциация обявиха подкрепата си за него. Председател на асоциацията е шефът на "Лукойл" Валентин Златев.

Днес Народното събрание реши Добрев да продължи да бъде депутат с 97 гласа "за", 99 "против" и 19 "въздържали се".