Парламентарната група на ГЕРБ е готова на диалог за бъдещето на Комисията по досиетата, включително за нейния състав. Това става ясно от декларация на групата.

През последните дни от партията на Борисов издигнаха депутата Антон Тодоров за председател на комисията, което срещна сериозна съпротива в обществото.

"ПГ на ГЕРБ предлагаме отмяна на приетото Решение за приемане на процедурните правила за избор на нов състав на Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Да се проведе широк обществен дебат с активното участие на парламентарно представените партии, неправителствени организации, граждани и обществени организации. Темата за осветляването на цялата истина за комунистическия режим не трябва да бъде политизирана и манипулирана. Бъдещата законодателна дейност и новият състав на Комисията, трябва да бъдат внимателно обмислени и обсъдени. Затова от ГЕРБ призоваваме да приемем провеждането на този диалог не само като технология на смяна на един състав на Комисията с друг, а преди всичко като наш дълг към обществото, към предишните и към бъдещите поколения с произтичащите от това отговорности."

Това се казва в декларацията на ГЕРБ. Според управляващите обаче позицията на БСП за закриване на комисията е неразбираема и неприемлива, а задължение на този орган е българските граждани да научат цялата истина за този период.

"Крайно неприемлива е за нас философията, че бившите сътрудници на Държавна сигурност (ДС) трябва да бъдат героизирани. А именно това се цели с унижощаването на Комисията и превръщането й в Институт за национална памет – срещу създаването на какъвто, между впрочем, партиите, които сега го искат, имаха сериозни упреци преди години. Какво друго освен къса политическа памет проявяват политическите ни опоненти днес", се казва още в декларацията.

От ГЕРБ припомнят, че подобна комисия съществува в Германия от 1989 г., а съществуването й е удължено то 2019 г. Докато нашата комисия е работила само 10 години.