"Аз няма да коментирам г-н Антон Тодоров. Но самият факт, че има толкова хора - авторитети в различни области, хора с различни индивидуалности, които се обединяват по този начин против номинацията му за комисията по досиетата, значи, че има голям проблем."

С тези думи Екатерина Бончева - член на комисията по досиетата два поредни мандата (след създаването й през 2007 г.), коментира отворените писма от интелектуалци и пет извънпарламентарни партии, които се обявиха против избора на депутата от ГЕРБ Тодоров за председател на органа. Мандатът на комисията изтече, а в Народното събрание стартира процедура по номинации на нови комисари. До момента няма официално предложени имена, а срокът е до 4 октомври.

Самият Тодоров обаче обяви, че му е предложено и е приел да бъде кандидат за председател на комисията. Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди, че избраникът от ГЕРБ е подходящ за поста. Срещу това се обединиха анализатори, които написаха писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Димитър Главчев и медиите.

 
Срещу кандидатурата се обяви и политоголът Огнян Минчев публично.
 
 

Пет извънпарламентарни партии, след които ДСБ и "Да, България" заедно с формациите, с които през последните седмици излизат с общи политически позиции, също настояха номинацията на Антон Тодоров да не се случва. И заподозряха, че тази кандидатура в комбинация с внесения от БСП законопроект за закриване на комисията по досиетата е общ план за съсипването на органа, работещ вече 10 години.

 
 
Екатерина Бончева заяви, че тя в политически интриги не участва и няма да го направи и сега. Но припомни, че от приемането на Закона за досиетата с гласовете на БСП в края на 2006 г. сегашната атака на левицата срещу комисията не е първата. Тя подчерта, че към тезите на БСП този път се е присъединил и вицепремиерът и съпредседател на управляващите "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов, което е тревожно. Но припомни, че през последните 10 години има няколко политически формации, които последователно и категорично са стояли твърдо зад работата на комисията, и ги изброи - това са десните партии, които досега са били в парламента, ГЕРБ и ДПС. 
 
"Това е причината, заради която не мисля, че може да има колаборация между БСП и ГЕРБ срещу комисията. Не може при последователно поведение досега да се подозира подобна завера", смята Бончева по отношение на обвързването на номинацията на Тодоров с желанието за закриване на комисията по досиетата.

Бончева не отрече информацията, излязла наяве във "Фактор", че бившият й колега в комисията в първия мандат, номиниран от БСП - Апостол Димитров, е напуснал състава на органа, след като му е отнет достъпът до класифицирана информация. Но не коментира подробности.

"Но аз бих довела Корнелия Нинова, както и Сергей Станишев, който преди време попита "кой нормален човек се интересува от досиетата", да видят лицата на тези над 20 000 души, които (от основаването на комисията) идват и четат съдбите си", заяви тя.

Бончева призова ситуацията около комисията по досиетата първо да се успокои, да се спрат временно номинациите и решенията да се вземат в "разумна среда, което да запази не само авторитета на комисията, а и достойнството на хората, които искат да прочетат съдбите си".