Пет извънпарламентарни партии излязоха с обща позиция срещу закриването на Комисията по досиетата. Към това според тях се стремят и БСП, и ГЕРБ.

"Остро се противопоставяме на действията на БСП и ГЕРБ, целящи фактическото ликвидиране на Комисията по досиетата. КомДос е единственият институционален фактор за разкриване на ролята, изиграна от репресивните тайни служби по време на комунистическия режим. Комисията е и гарант, че за обществото няма да остане скрито влиянието, упражнявано и днес върху управлението от страна на някогашните ДС функционери". Това пише в обща позиция на "Да, България", ДСБ, ДЕОС, "Зелените" и Български земеделски народен съюз.

Според тях внесеният от БСП Законопроект за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия представлява пореден опит за затваряне на досиетата като в него се предвиждат редица ограничения в правото на гражданите да бъдат осведомени за принадлежността на публични лица към органите на репресивния апарат на комунистическия режим.

"Намерението на ГЕРБ да издигне за председател на КомДос Антон Тодоров е в също толкова сериозен разрез с обществения интерес", пише в позицията.

Аргументите: " Г-н Тодоров доказано не притежава моралните качества, необходими за заемането на този пост. Дългогодишното му публично поведение го е превърнало в емблема на грозни персонални атаки и разчистване на сметки. Негова запазена марка са използването на компромати и манипулативното боравене с документи и архивни материали с често нечистоплътни цели. Не на последно място – радикалните промени в неговите позиции говорят, че, за да натрупа кариерни и политически дивиденти, г-н Тодоров е готов на всякакви, дори и срамни, метаморфози.. Нещо повече – известно е, че кандидатурата му за работа в служби от сектор сигурност е била отхвърляна поради установена непригодност", обясняват мотивите си петте политически сили.

Според тях "лансирането на лице с подобна репутация за председател на КомДос би ликвидирало моралния капитал на тази институция и доверието в интегритета на нейната работа".

Те смятат, че действията на ГЕРБ и БСП, насочени срещу Комисията по досиетата не са случайност, а поредното потвърждение за "единосъщността на ГЕРБ и БСП".

Петте политически сили призоват:

  • да бъде оттеглена номинацията на Антон Тодоров за председател на КомДос;
  • да бъде издигнат кандидат с доказан интегритет и обществено доверие, в диалог с гражданското общество и общността от уважавани изследователи на наследството на тоталитарните служби;
  • да бъде запазена и укрепена КомДос;
  • да бъде започнат процес по системното разкриване на документи на МВР и службите, за да излязат на светло политическите и икономически механизми на тъй наречения „преход“;
  • да бъдат създадени условия за реална лустрация.