Прокуратурата ще повдигне обвинение на председателя на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка (КТБ) Орлин Русев още днес, съобщи БНТ, позовавайки се на свои източници. Русев беше задържан в петък в Созопол и вече е доведен в София. Той ще бъде обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери с цел облагодетелстване на трети лица.

Според прокуратурата в качеството си на изпълнителен директор на банката Орлин Русев е разрешил неправомерното изтегляне на общо над 206 милиона лева в брой, които са били изнесени и предадени на мажоритарния акционер Цветан Василев. За случая обвиняема вече е Маргарита Петрова, главен касиер на банката, която е сочена за физическия извършител на изнасянето на парите и предаването им на крайния получател.

Днес прокуратурата ще поиска постоянното задържане под стража на Орлин Русев и Маргарита Петрова. На този етап разследването е за съучастие.  Към разследването ще бъдат приложени и данните за липсващи документи от кредитни досиета за близо 3,5 млрд. лв. Прокуратурата подготвя документи за призоваването на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев с международна правна помощ. Вчера самият Василев каза пред Би Ти Ви, че ще се върне в България, за да даде показания.