Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЦИК ще проведе три симулации на електронно дистанционно гласуване до края на годината. Това каза пред Клуб Z говорителят на комисията Александър Андреев. Той обясни, че вече тече подготовка за тези симулации. Желаещите да се включат в тях ще могат да го правят както от мобилни устройства, така и от персонални компютри. В симулациите ще се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати.

След провеждането на симулациите резултатите от тях ще бъдат обобщени. Те ще послужат за въвеждането на експериментално електронно дистанционно гласуване догодина. То ще се използва на частични местни избори или пък на национален вот, ако има предсрочен такъв.

В ЦИК вече проучват и обобщават информацията за международния опит в електронното гласуване. Въз основа на това комисията ще избере най-подходящия вариант за български условия.

Според Изборния кодекс експериментално дистанционно електронно гласуване трябва да се проведе на три последователни вота. То се прави в един изборен район, който се определя от ЦИК чрез жребий не по-късно от 10 дни преди вота.

Избирателите, които искат да гласуват дистанционно, се регистрират на интернет страница, открита от ЦИК.

Дистанционното електронно гласуване се осъществява с помощта на система, като ЦИК определя техническите изисквания към към нейната софтуерна и хардуерна част. При дистанционното електронно гласуване избирателят прави своя избор чрез обща бюлетина върху визуален, аудио- или тактилен терминал, на която отбелязва по еднозначен начин своя вот. Бюлетината е проектирана по същия начин, по който изглежда хартиената бюлетина, като предоставя възможност избирателят да не гласува за нито една партия, коалиция или кандидат. Избирателят има право да промени вота си, подаден по дистанционен електронен път, като се зачита само последният подаден по време глас.

Резултатите от експерименталното дистанционно електронно гласуване не се вземат предвид при определяне на резултатите от изборите. Всеки избирател, гласувал експериментално дистанционно, може да гласува на същите избори с хартиена бюлетина или машинно.

ЦИК възлага дистанционното електронно гласуване и свързаните с него дейности и организира, ръководи и контролира реда за провеждане на гласуването и обработката на данните от него. Разходите за произвеждането на дистанционното електронно гласуване са за сметка на държавния бюджет. Комисията трябва да създаде и постоянно действащо специализирано звено за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване. Звеното координира дейността си с Министерския съвет.

Коментари

Електронното гласуване е

Електронното гласуване е машина за фалшифициране на изборите

Верно? Нима в момента няма фалшификации?

Ако беше така, отдавна да са го въвели, а както виждате, колега, туткането продължава с години. Същото важи и за е-администрацията, е-правосъдието, е-здравната карта и прочее, и прочее елементи за едно технологично общество, каквото уж сме и ние.

Епохалното навлизане на технологиите по нашите земи.

Айде, по-бърже, моля! Наближава 22-ри век, а ние още не сме влезли в 21-ви по този въпрос. Почти всичко трябва да бъде възможно да се случва от персонален компютър или от телефон. Естонците са за пример в това отношение, а къде сме ние, нация техническа?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.