Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Така наречените български училища в Украйна не са български."

Това заяви днес пред бТВ външният министър Екатерина Захариева. Така тя коментира твърденията, че правителството ни бездейства пред новия закон за образованието, приет от Киев. Според критиците той лишава малцинствата в Украйна от възможността да изучават родния си език след V клас.

"Там учат украински граждани от български произход. Те изучават българския език като чужд", поясни Захариева.

И допълни, че случаят с Унгария, която най-много се разгневи от закона и която заяви, че Украйна трябва да забрави за евроинтеграцията, е съвсем различен. В Украйна има 91 училища в които се преподава само на унгарски език.

Докато училищата, където българският език се изучава като чужд, в момента са 42. Ще бъде открито още едно по желание на българската общност в Одеса. Същевременно има уникална мрежа от 57 български неделни училища в Украйна.

"Ние искаме да се даде възможност освен български език и други предмети - например история и география, да се изучават на езика на малцинството, в случая на български", продължи Захариева.

Български език в споменатите от нея 42 училища се учи крайно недостатъчно - един или два часа седмично. И възпитаниците на тези училища не са подготвени да кандидатстват за ългарски университети.

Иначе България е реагирала веднага на украинския закон. Екатерина Захариева е подписала общо писмо заедно с колегите си от Унгария, Гърция и Румъния.

Въпросът е бил поставен и на срещата на българския президент Румен Радев с украинския му колега Петро Порошенко миналата седмица в Ню Йорк. Захариева също бе там. Повод за посещението на президента и външния министър бе 72-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Според Захариева такова събитие е възможност за една седмица да видиш хора, за среща с които иначе ще ти отнеме година и половина.

Тя заяви, че Бълтария напълно подкрепя идеите за реформи на ООН. Чрез тях организацията ще бъде по-близо до хората.

Екатерина Захариева бе помолена да коментира и парламентарните избори в Германия и дали те са добри или лоши за България.

"Битката беше по-скоро за третото място. Лошото е, че го зае популистка партия. Въпросът бе либералите или те. Това значи, че популистката, евроскептичната вълна, за съжаление, намира място във всяка страна, дори сред такива практични хора като германските граждани", смята дипломат номер  на България.

И продължи:

"Това значи, че ние в Европа всеки ден трябва да обясняваме какво означава ЕС. Младите в България не си спомнят какво е да не можеш да пътуваш, да не можеш да си купиш стоки. Какво остава за държавите, които отдавна са в ЕС. Трябва да се припомня ежедневно защо е създаден ЕС. Нищо по-добро от ЕС не се е случвало на България. Няма нищо по-добро и за Европа, и за света."

Никой не печели от нападките между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп. Това не е приятно. Така Захариева коментира дали според нея светът е застрашен от ядрена война.

Коментари

Патриотично

и съвсем в съответствие с желанията на киевската хунта. Къдравата брюнетка Сю или изправената блондинка Катето, все нулева полза. Ругаех аз Вигенин, ама сега си го спомням със съжаление и тъга.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.