"Унизителната загуба от Германия със 7 на 1 на полуфинала на мондиала няма да повлияе на изборите през октомври", заяви президентката Дилма Русеф пред група журналисти, съобщи Ройтерс. Тя се готви да ги спечели и да бъде втори мандат държавен глава на страната на кафето.

"Има традиция в Бразилия футболът да не се смесва с политиката", подчерта тя пред репортерите в своята държавна резиденция. "Ако се смесваха, нещата нямаше да бъдат сериозни и да се определят от една загуба на футболния терен", добави тя.

Според нея независимо от гнева и протестите срещу огромните средства, хвърлени за построяването на нови футболни съоръжения, нещата се успокояват. Защото: "Нищо от мрачните прогнози не се сбъдна. Нито, че няма да се справим с организацията и ще има хаос, нито че на летищата ще настъпи ад или пък ще има прекъсване на тока. Да не говорим за глупостите, че щяла да избухне остра тропическа треска по свинете", обясни тя.

Социологическите допитвания сочат, че Дилма Русеф води убедително пред съперника са за изборите Аесио Невес. Откакто нейната Работническа партия е на власт жизненото равнище на милиони жители се подобри, нарастнаха доходите и покупателната способност. Президентката смята, че средната класа е станала все по-взискателна и затова са били протестите срещу изразходването на 11 милиарда долара за Световното по футбол, вместо за здравеопазване, образование и социални програми.

Дилма Русеф се хохвали, че следващата седмица в страната ще гостува президентът на Китай Си Цзиспин, с когото ще подпиша споразумение за сътрудничество н строителството на железопътни линии.