Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Има нужда от военноморска база на НАТО на българския бряг" - това заяви днес във Варна президентът на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси.

Той говори по време на откриването на международна конференция "Стратегията на НАТО за сигурността в Черноморския регион". Двудневният форум се провежда с подкрепата на дирекция "Публична дипломация" на Алианса. Основен организатор е Атлантическият клуб съвместно с фондация "Ханс Зайдел", "АФСЕА Варна" и Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров".

По думите на Паси в момента има сериозен дисбаланс между силите на Русия и тези на НАТО в басейна на Черно море и именно създаването на база може да промени този дисбаланс. Според него Военноморската база на НАТО може да бъде изградена за три години, ако бъде взето решение за реализирането на такъв проект. България можела да използва опита си със създаването на предишните бази на Алианса у нас, а българската морска индустрия трябва да участва в строителството на новите ни бойни кораби, защото има тези възможности.

"Изтребителите ще трябва да ги купим, за корабите положението е различно“, коментира Паси, цитиран от БТА и други информационни сайтове. 

Тезата, че Черно море има нужна от военна база на НАТО, не е нова за Паси и Атлантическия клуб. Той я лансира още през 2016 г., когато се говореше за т.нар. флотилия между Румъния, България и Турция, а премиерът Бойко Борисов тогава заяви, че Черно море трябва да се "демилитаризира" и предпочита в него да вижда яхти и платноходки. 

 
За отношенията на България с Русия президентът на Атлантическия клуб посочи, че е много важно с Москва да се говори вежливо, но в същото време трябва да бъдем добре въоръжени. По думите му Русия е по-скоро притеснение, но не и непосредствена заплаха за страната ни. Според бившия външен министър практиката показва, че колкото по-добре въоръжена е една държава, толкова по-малко привлекателна мишена е за всички останали, уточнявайки, че модернизацията на българската военна авиация и флот заслужават специално внимание.

Според Паси днес светът се намира на кръстопът за пръв път от Втората световна война насам и България поема председателството на Съвета на ЕС, когато има редица предизвикателства - "Брекзит", лош мениджмънт на миграционния поток, радикализация. Според бившия дипломат № 1 обаче има и добри новини като резултатите от изборите в Германия и последната реч на френския президент Емануел Макрон.

 

Коментари

de ment's picture
de ment
dement

Мони, дъртото тарикатче,

пак продава пясък на бедуини и лед на ескимоси. Пропуска и един малък космодрум ала Кейп Канаверал на плажа Корал - даже се римува.

Най ма изкефи кат предложи

Най ма изкефи кат предложи НАТО за Нобел за мир преди изборите за генсек на НАТО. Ма не можа! И си остана тука, пусто

Има груба логическа грешка

в разсъжденията на доктора по математика. "База на нато" и "да сме добре въоръжени" далеч не е едно и също.

Невероятно!

Извинете, тоя няма механизъм на самоосъзнаване. Не може да се очаква да млъкне сам.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.