Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Из публичното пространство бродят слугински опити за описване на историческата роля на Бойко Борисов в новата ни история. „Бойко-1” бил Строителя на магистрали, „Бойко-2” бил Крепителя на стабилността, а „Бойко-3” бил Големия световен политик. Видно е и с просто око, че самият Борисов подклажда версията, че вече е станал фактор на голямата международна арена. 
Че е фактор – фактор е. Време е да съберем каквото знаем, та да видим – какъв точно фактор е?

За начало – да си припомним едно от най-видимите свойства на Борисов, а именно: да казва на всички онова, което искат да чуят, а после да направи точно обратното. Докато обясняваше на народа си за стабилността, всъщност успя да направи нещо, което никой преди него не успяваше – да сглоби мафията и държавата в едно, по модела на „постсъветското пространство”. Основният резултат от тази негова „стабилност” се оказа – развихрилата се вакханалия от пладнешко разбойничество и опашати лъжи, с които се занимават властимащите.

В последните седмици става все по-ясно, че се е стигнало до онзи (неминуем, неизбежен и отдавна предсказван) момент, в който управляващата клика си е казала: „Съветизирахме България отвътре; време е да я съветизираме и спрямо международните дела”. Тук вече способността на Борисов да изрича онова, което се очаква от него (в случая – от партньорите ни в ЕС и НАТО), но да прави точно обратното – точно тази способност става истински ценна.

Подписа договора с Македония, както очакваше от него НАТО. И го похвалиха. Вписа в годишния доклад за национална сигурност рисковете, идващи от Русия. И го похвалиха. Поиска членство на България в Шенген и еврозоната; и поне Юнкер го похвали.

Властовият модел "Борисов" усилено сглобяваше нови отношения с Путинова Русия

Междувременно, разбира се, властовият модел „Борисов” правеше точно обратното на очакваното от стабилен лидер на страна членка на ЕС и НАТО: усилено сглобяваше нови отношения с Путинова Русия. Това си го знаехме. Новото е, че тази сглобка вече се декларира по един недвусмислен начин – така, щото и ние, и нашите западни приятели да разберат точно, за какво иде реч.

Отначало дойде нахалният опит на (анти)екологичния министър Нено Димов да предоговори осъдителната присъда срещу България по повод защитените зони на Калиакра – в интерес, разбира се, на приятели на властта. Скоро след това, освен Димов и други министри се задействаха, за да се опънат на Европейската комисия за магистрала "Струма". Посланието е колкото нахално, толкова и ясно: „Вие ни давате пари за цяла магистрала, ама с тях ние ще построим половин магистрала. За остатъка няма да питате, не е ваша работа...”

Каква е целта ли? Тя е очевидна. Ако за тия неща от Брюксел не последва шамар, а пари, то властта ще си направи извода, че тия са слаба ракия. И съвсем ще се отвърже. Ако пък от Брюксел завалят шамари, властта ще отприщи пропагандна кампания по темата „европейците са лоши, да си търсим другарчета друаде” - т.е. там, където се краде без задръжки, т. е. на изток от румънската граница.

После, като гръм от ясно небе (е, само за онези, които смятат ГЕРБ за „по-малкото зло” и се правят на недоразбрали) дойде държавната атака срещу "Дунарит" и "Емко", в която вече са набъркани половин дузина министерства. В атаката са замесени стотици държавни служители, всеки от които знае, че именно той, държавният служител, лъже, за да бъде ликвидиран нечий бизнес. В такива случаи става дума или за преспективата да се вземат много пари, или – за голям страх, задвижващ трескавите чиновнически телодвижения.

Каква е целта тук ли? По линия на парите, ако може този бизнес да бъде прехвърлен на КОЙто трябва, ще последва финансова благодарност. По линия на страха: да бъде торпилиран межународният търг, протичащ в Индия в момента, на който търг конкуренти на българските оръжейни производители са... руските. Тук няма как да не е замесен страх от руснаците, тъй като всяка прекалена близост с тях рано или късно те самите преформулират на принципа: „Не ни обичай – страхувай се от нас”.

По-после изневиделица у нас кацна руският главен прокурор Чайка, глава на един от най-зловещо корумпираните управляващи кланове в Русия. Подписа с Цацаров документ, според който именно той, Чайка, щял да учи нашите прокурори, как да борят корупцията. А на съвместната пресконференция на двамината тия борци нашият Цацаров гневно заклейми всекиго, който има нахалството да говори за Русия като за риск. А гостът му, макар намиращ се на наша територия, за всеки случай ни заплаши с меч. 

Тук вече целта на мероприятието създава директни заплахи за националната сигурност. Едно е да искаш да крадеш европейски пари от магистрала, или да гониш от пазара български фирми в интерес на руски. Друго е главният ти прокурор да обявява, че НАТО и ЕС са в дълбока грешка да обявяват Русия за риск и заплаха. 

И каква е тук целта? Това е съвършено ясно послание и към ЕС, и към НАТО, в смисъл: силният човек в България, Цацаров, застава против ЕС и НАТО и иска близост с Кремъл до такава степен, че подчинява българската прокуратура на руската. 

Отговор от западните ни съюзници няма и затова, окуражен, в мелето се хвърля самият Борисов. След като дълго време никой не знаеше, какви са приоритетите на България при нейното прословуто председателство на ЕС, Борисов го формулира: махане санкциите, наложени на видни руски властници, фирми и банки, имащи отношение към агресията в Украйна. 

За всеки случай тия дни, навръх председателството, София изневиделица се оказва домакин на конференция, свикана от кремълски организации и, разбира се, провеждана на руски. Скъпи гости на конференцията са Цацаров (силният човек на момента) и Каракачанов (министърът, командващ въоръжените сили на държавата).

Това, уважаеми, е поредица – отдавна планирана така, щото да кулминира по време на българското председателство. Целта на поредицата е държавата България да действа, открито и без задръжки, като инструмент на руските интереси в сърцето на Запада, точно по времето, когато именно България е най-гледаната „западна” държава. 

Нашите хубавци са напълно убедени, че точно сега е моментът България да бъде обърната към Кремъл – точно сега, защото на западните „еврогейове” няма да им устиска да ошамарят българските държавници точно в момента на председателството. Макар очевидно да сме още в началото на българските провокации срещу ЕС и НАТО („то ли еще будет”, както казват руснаците...) най-вероятно все пак подобно ошамарване няма да се случи. Никой няма да иска скандал по време на председателството. Провокациите ще минат. И България, съветизирана отвътре, ще се окаже съветизирана и по отношение на ролята си на международната арена: открит, видим за всички „троянски кон” на Кремъл. 

След това, разбира се, международните разправии ще са неизбежни. Но нашите управници са убедени, че и тези разправии ще работят в тяхна полза. Колко му е да се организира слугинажът за пропагандна кампания срещу лошия Запад (вече ще са тренирали това покрай магистрала "Струма"), в която постепенно да бъде вкаран логичният контрапункт – добрата Русия? 

Това вече не е просто корупция и отвличане на държавата от шайка разбойници. Това вече е държавна измяна, защото разбойниците са, по служебна характеристика, и предводители на държавата. 

Добре е, че (за разлика от друг път) самият Борисов най-сетне пое ролята на знаме на тази политика. Защото именно той ще трябва да се бори за интересите на Русия, докато лично той олицетворява председателството на ЕС. Да няма неразбрали.

Това се случва, уважаеми, докато вие се умилявате на слугинажа, величаещ Строителя на магистрали, Крепителя на стабилността и Големия световен политик.

Коментари

Днеска е ден на протестъра да хапе

ръката, която го хранеше га протестираше. Гена, имам само един вапрос, братче, когато бехте в коалиция с Мутрата къде беше тоя драматичен гняв?
Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

Ако ти прави впечатление, ....

...действията на Борисов от онова време коренно се различават от действията му днес!? Това се дължи на коалиционния партньор. Тогава реформаторите го насочваха в съвсем друга посока. Сега, благодарение желанията и влиянието на смонареклите се патриоти, Боко е станал руски агент №1. В тази връзка въпросчето ти просто се пръска от тъпота!
 's picture

gopeto

Пропагандата ви е слаба ракия

Кога Евгени Дайнов е бил в коалиция с Борисов? И след първите 100 дни на първия кабинет кога не го критикувал?
sokrat sokraj's picture
sokrat sokraj
sokrat41

Миндя се издига...

Миндя игнорира цекизацията и удари по съветизацията... догодина в Миндя ще има не рок-фестивал, а казачок-фестивал, понеже миндянците били казаци или пък обратно...
 's picture

смехурко

Г-н Дайнов,

Още, когато изфабрикуваха "дясната" партия ГЕРБ написах, че това генномодифицирано творение е назначено, за да унищожи наистина десните партии. Това беше сатанинското творение на ДС и КГБ!

Не думай.

Мчи то "сатанинското творение" не излезе на празно място, ве, протестър. Моделът "Цацаров", по-правилно моделът "Филчев" го сътвори другаря Иван Костов. Престъпленията на мутрите на прехода ги опрости кабинетът на СДС ли беше, ОДС ли беше, срещу 10%. Подкрепата за връщането на мутрите на власт през 2013 дойде най-напред от "авт-десните". Всичките ли сте от ДС и КГБ?
Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

Мчи то "сатанинското творение" не излезе на празно място.."

Хем си загубен, хем си арогантен! Разбира се че не излезе на празно място. Появи се на мястото на подобно на ГЕРБ мюре, което съще бе изделие на ДС и Института на Решетников.....Чието творение си и ти!

По една жертва на комунизма всяка неделя

Евгений Дайнов е роден в Пловдив, а по-късно живее в София. Баща му Александър Дайнов е бил член на БКП и „рабкор“ – кореспондент на в. „Работническо дело“ – в Лондон. Средното си образование получава във Форест Хил Скуул в Лондон [2]. Започва обучението си в Оксфорд през 1976 г. [1] благодарение на получена стипендия от фондация „Людмила Живкова“, а по-късно получава бакалавърска степен от колежа „Корпус Кристи“ на Оксфордския университет. През 1984 г. получава научната степен „кандидат на историческите науки“ след защита на дисертация на тема „Френската комунистическа партия и проблемът за политическите съюзи (1972-1981 г.)“ Преподава известно време в Оксфорд, бил е асистент в Софийския университет [1] Евгений Дайнов е бил зачислен за редовен аспирант в Института по история на Българската комунистическа партия при ЦК на БКП през 1982 година. От проведената аспирантура има докторат по съвременна история на тема „История на комунистическото и работническото движение на националноосводобителните движения в Западна Европа след 1945 г.“ (1985) Работил е като преподавател в Института по история на БКП.
Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

Точно тези му познания....

...го правят един от най-опасните врагове на червените! Не му гледай миналото. По онова време просто нямаше алтернатива..(поне в България беше така). Гледай му плодовете сега! Както е казал Христос - "По плодовете им ще ги познаете!"
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Тихата съветизация

си върви отдавна. Източна България отдавна е загубена. Време е да сложим една ограда пред Ихтиман и да ги пускаме след щателна проверка през КПП-то. :)

Парцалът както винаги - готов кандидат за чорбарска служба в

Солунската митница :))) Оградата с КПП-тата я построихте вече, смешник, не да спрете нещо, а само точите пари от него :)))
 's picture

smarf

Гонзовица

Добре. Гербаджийската утайка завре. Само обиди , Костов, СДС , протестъри, биографии, дъра ,бъра. Факти и отговор на написаното няма. Гербер на гюбре най-добре вирее. Стара цървулска закалка от библиотекарския..

Какфи "фатки" бе, смешник?

Лайнарите, дето сега се сетихте, че герб са мутри, къде бяхте 2014? На опашка за лапкане, предвождани от ваш Раданча. А че Гената е мръсна червена пачавра, пребоядисала се да лапа от новата власт не е тайна за никой. На СДС буквичките не значат "Стани Да Седна" от вчера.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Руската захапка!

Покъртителна статия, убийствено реалистичен анализ! Когато я препрочитам, сякаш някой къса меса от тялото ми. Надеждата за България е такава, каквато е на агнето пред намръщената вълча муцуна. Русия е запланувала поглъщането ни, преди още да се свободи от 250 годишното си владичество на монголо-татарската империя Златна орда. Руските земи не са покорени от българин, покорени са с огън и меч от внука на Чингис хан – Бату, и затова се чудя защо е тази животинска омраза към двете Българии – Волжката и Дунавската. Осъзнал съм вече отговора на този въпрос. Русия си е поставила за цел да стане световен политически хегемон, а Волжка България й пречи на експанзията й на юго-изток в Азия, а Дунавска България – експанзията предимно на юг към Босфора и топлите южни морета. Русия може единствено да се надява да стане световен политически хегемон, защото с изостанал народ не се става културен или научно-изследователски, изобщо футурологичен хегемон. Разбира се, Русия няма да стане нито едното, нито другото, защото след Кримска анексия светът прогледна и сериозно се подготвя за отпор, независимо от огромната руска камара на атомно и водородно оръжие. Точно по тази причина Русия трупа омраза. Като комплексирана държава Путин на всяка цена ще иска да ни орезили пред нашите европейски приятели по време на председателството ни и да покаже пред света, че кат Русия няма втора тъй жадна за българска земя. Русия ще става все по-злобна срещу българското племе, защото българите вече осъзнават, че Русия е лъжовна наша благодетелка и реално наша унищожителка. Осъзнаването на този факт е позор за Русия, а това лесно не се понася. Г-н Дайнов, не е без значение какъв сте били. Съществува обаче еволюция и затова милион пъти е по-значимо какъв сте днес! Гоцеделчевци Ви молим да помислите дали не можете да организирате ежемесечен студентски мирен марш най-напред в София под мотото: „Да си върнем България! България в Европа!”, или нещо подобно. Маршът да е ежемесечен, да е с предимно патриотично образователен характер. По наши данни Вие имате уважението на студентите и може да го реализирате. Трябва да се тръгне от някъде. Само с писане на статии и коментари до никъде няма да стигнем. Ше трябва да се излезе на улицата с мирни послания, и не непременно с много народ. И тези маршове да са неограничени във времето. Докато съществуват беззаконие и насилничество, до тогава да има маршове и послания! Българите са малък народ и въпреки че с нас е ЕС и НАТО, не искаме война. Но не искаме да живеем и под руско насилничество, не искаме да сме руски роби. Не искаме обаче да бъдем управлявани и от лешояди като сегашната управленска шайка и от НС, което не е българско, а руско. Щом на Бойковистите, Социалистите, Пишман патриотите и Догановци им е угодно, да заминат за Сибир, но да оставят българския народ да се развива в свещената българска земя така, както нашите възрожденци са искали това да стане, преди всичко да бъдем свободни и независими. Искаме Русия да отвори челюсти, за да се издърпаме от руската захапка, Русия да престане да ни ограбва с неизгодни икономически договори и да уважи нашата чест, достойнство и независимост!
Васил ...'s picture
Васил ...
vatan06

Урааа, решихме енергийният проблем !

Яко газ пик.ят и огън бълват тролчетата-гонзовчета! Само нещо да се каже срещу любимите им рашки и коряшки.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.