Цял час президентът Путин разговарял с вожда на кубинската революция Фидел Кастро, съобщи ИТАР-ТАСС. Двамата много подробно разменили мнения по международното положение, както и за състоянието на световната икономика. Естествено направен бил и преглед на руско-кубинските отношения. С такива общи формулировки агенцията предава разговора с 88-годишния и оттеглил се от власт поради болест революционер, но не съобщава за никакви подробности.

"Знам, че сте имали дълга среща с Фидел.  Той, както и преди, говори без да спира, нали?", попитал президентът на Куба Раул Кастро колегата си Владимир Путин на среща по-късно. Кастро се ожалил, че на Острова на революцията е много ниска раждаемостта - по принцип само едно дете в семейство. И заговорил за жените в управлението на страната. "При нас в Куба жените са по-отговорни, отколкото мъжете. Това е африканско наследство от времето когато мъжете са ходили на лов, а жените са се грижили за дома", заявил Кастро, предава ИТАР-ТАСС.

После кубинският лидер се обърнал към министрите, присъстващи на срещата, и ги попитал: "Отдаде ли ви се възможност да поработите сутринта?". И без да дочака отговор казал на Путин: "Когато министрите работят добре, то на президента му е леко. И обратно, ако те не вършат работа ни принуждават, нас президентите, да работим повече".

Явно срещата е минала в шеги и закачки, но важното е, че Путин е подписал закон, с който се опрощават 32 милиарда долара от дълга на Куба към Русия. ИТАР-ТАСС не съобщава кога точно е станало това. Вероятно е било в навечерието на посещението, а благата вест я е поднесъл лично руският лидер. Иначе още в края на октомври миналата година бе постигнато съответното споразумение между двете страни. Общата задлъжнялост на Куба е 35,2 милиарда долара, натрупана към СССР главно през 70-те и 80-те години на миналия век. Останалите неопростени пари ще бъдат разсрочени за период от 10 години като първата вноска трябва да е платена на 25 октомври тази година, обобщава агенцията.

Фидел Кастро се прегръщаше с всички съветски вождове (на снимката е с генсека на КПСС Никита Хрушчов). В замяна получаваше неограничена помощ. Както се оказва сега, няма и да я връща, защото Путин му опрости 90 на сто от дълговете.