БТК иска предизвестие за прекратяване на договор от абонати, които са починали. Звучи меко казано странно, но е факт!

За такъв случай ни информира читателка на Клуб Z от Силистра. Нейна близка, на която тя се явява наследник, починала в края на май и след като излязло удостоверението за наследници дамата решила да прехвърли партидите за ток и вода на свое име и да закрие стационарния телефон.

На 4 юли тя отишла в офис на "Виваком" в крайдунавския град и поискала закриването на поста. Оттам обаче й отговорили, че това не може да стане без подаване на едномесечно предизвестие. 

Клуб Z потърси за коментар пресслужбата на БТК и оттам получихме следния отговор:

Процедурата за прекратяване на договор при смърт на абоната е аналогична настандартния  ред  за  прекратяване  на  услуги,  който  предвижда  30-дневно предизвестие,  тъй  като  според  законодателството  в  България,  всички  права  и задължения  по  договорите  му  с  трети  лица  (например:  банкови  институции, договори за услуги и др.) се прехвърлят на наследниците му. Съгласно Общите условия на "Виваком" за всички видове услуги, дружеството дава възможност на наследниците на клиента да изберат да прехвърлят договора на свое  име  или  да  го  прекратят,  без  неустойки,  независимо  дали  срокът  му  е изтекъл.

От компанията уточняват, че за да се прекрати договор поради смърт на абоната, наследниците трябва да представят на служителя актуално удостоверение за наследници.  

За цитирания от вас телефонен пост 028325805 предизвестието за закриване е подадено на 04.07.2014 г. и по процедура той трябва да бъде закрит на 03.08.2014г.

Практиката на останалите телекоми обаче съвсем различна.

Ние не искаме предизвестие при смърт на абонат. Необходимо е само наследниците да ни представят удостоверението за наследници и копие от смъртния акт, обясниха от пресслужбата на "Мобилтел".

Същото е и при "Глобул".

Веднага след представяне на удостоверение за наследници договорът незабавно може да бъде прекратен. Дължими са само сумите за ползваните услуги до датата на прекратяването и лизинговите вноски, ако починалият е ползвал апарат на лизинг, уточниха от "Глобул".

Все пак след като от "Виваком" получиха сигнала на Клуб Z за случая в Силистра от компанията обявиха, че ще направят изключение:

Тъй като в конкретния случай става въпрос за фиксирани услуги, при които след представяне  на  удостоверение  за  наследници,  прекратяването  на  договора в следствие смърт на абоната може да стане и чрез заявление с незабавен ефект, "Виваком" се ангажира да се свърже с наследниците и да пристъпи към незабавно прекратяване на договора.