"Зад сцената стои един човек, чиято голяма цел едва ли е крахът на КТБ. Целта му е цялостна дестабилизация на държавата, при която българите да бъдат уплашени, страхувани, манипулирани чрез тези страхове да гласуват за новия стар спасител. С който Доган, отново в прегръдка, да разпределя порциите". Това заявява в интервю за Ureport.bg Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Публикуваме интервюто с разрешението на авторката Емилия Милчева.

- Г-н Караджов, наскоро прогнозирахте, че не толкова невърнатите кредити на КТБ, колкото архивите й са „политическата кутия на Пандора“ на последните 4 правителства, от които ДПС са участвали в три, и страхът да бъде отворена е най-големият. Днес БНБ официално ни съобщи, че информацията кои са получателите на необезпечени кредити за 3.5 милиарда лева, я няма в банката – т.е. кредитните досиета са унищожени или изнесени.

- Както предвидихме, КТБ наистина се оказа кутия на Пандора, пълна с финансови злоупотреби, чийто размер днес се разкри. Едва ли някой анализатор можеше да си представи подобен грабеж! 3,5 милиарда необезпечени кредити означават липса на какъвто и да е надзор от страна на централната банка, липса на какъвто и да е защитен механизъм от структурите на сигурността на държавата, и липса на ефективна прокуратура.

Най-невинното, което можем да допуснем е, че тези органи просто са „проспали“ и съществуването и срутването на класическата пирамида КТБ.

- Управителят на БНБ Иван Искров заяви днес, че „на ход са вече политиците“ – и неглижира вината на централната банка, чийто гуверньор е вече втори мандат.

- Всички български граждани имат пълното основание, след днешното съобщение на БНБ, да не вярват на политическата система и да се съмняват във всяка една от политическите партии на статуквото. Защото няма невинни управляващи, пирамидата се е развивала под техния благосклонен поглед – или най-малкото с мълчаливото им съгласие.

- Мълчаливо?

- Банката беше създадена и работеше с парите на данъкоплатците, а неин скрит архитект е „Чорбаджията на сараите“. Делян Пеевски и Цветан Василев са просто куклите на конци, които той подръпваше. Докато Цветан Василев се ползваше от протекцията му, той можеше да оперира с държавните пари, да получава най-апетитните обществени поръчки, да изкупува фирми и предприятия с нашите пари. Но той не беше истинският собственик.

Сега с едно движение Сокола го превърна в… невъзвращенец, макар и богат, а фирмите, получили необезпечените кредити, си останаха в ръцете на Властелина на обръчите.

- Какво обаче е най-тревожното от информацията, която днес БНБ ни „сервира“ след приключилата 10-дневна проверка в КТБ?

- Най-тревожното е, че пред очите на банковия надзор фалира четвъртата по големина на активите банки в България, оценявана още и като системна банка. Това престъпно нехайство заплашва личните спестявания и бита на всеки един от нас, обществения интерес и националната сигурност.

– Защо се наложи да бъде отнет лицензът на КТБ, а дъщерната й „Креди Агрикол“ продължава да функционира и ще отвори на 21 юли?

- Правилно е решението на БНБ да отдели обезпечените кредити в „Креди Агрикол“ – така се отделят здравите от гнилите ябълки. И гнилите няма да заразят здравите. Обезпечените кредити ще продължат да обслужват икономиката, а другите остава да бъдат събрани в бъдеще по процедурата на несъстоятелността, с помощта на съдия изпълнител и др.

- Смятате ли, че някоя гнила ябълка може да се „осребри“?

- Ако предположенията, които следват от съобщението на БНБ – че става въпрос преди всичко за кредити, насочени към свързани фирми и след това изтеглени, се потвърдят, едва ли ще има много за събиране.

– Кой обра банката?

- Очевидно действащите лица в тази афера са били съвършено наясно с това, което вършат. Ето защо всички проблемни кредитни досиета са били унищожени и това е най-сериозното доказателство, че това е бил съзнателен обир. При такава стройна система на грабеж няма как да не е имало помагачи на всички нива на властта – БНБ, ДАНС, прокуратура, ако щете и митниците, които са допуснали тези 205 милиона да отлетят от България.

Излиза, че всички ние, като данъкоплатци, плащаме ежедневно стотици милиони, за да издържаме администрация, обслужваща тези, които ни ограбват. И наред с това, сега пак ние, като данъкоплатци, ще платим и тези невърнати лоши кредити, раздадени отдавна като порции от сараите – и изконсумирани.

– Виновните…

- С насмешка научавам, че били задържани някакви служители на КТБ. Нека си го кажем направо, това е хвърляне на прах в очите, тъй като тези хора са пионки, повярвали, че зад тях стои могъщият Сокол от Бояна, който ще ги пази от справедливата ръка на закона.

Но, както и в случая с Цветан Василев, с едно щракване тази химера, тази виртуална помощ изчезна и потърпевши се оказаха само пионките.

Те ще изчезнат от сцената, където се играе театралната постановка и където Цветан Василев, мениджърите на банката, касиерки, политици и прочие лица са просто статисти.

Защото зад сцената стои един човек, чиято голяма цел едва ли е крахът на КТБ. Целта му е цялостна дестабилизация на държавата, при която българите да бъдат уплашени, страхувани, манипулирани чрез тези страхове да гласуват за новия стар спасител. С който Доган, отново в прегръдка, да разпределя порциите.

Така че големият въпрос е кога Сокола ще влезе в клетката?