Русия извършва тежки нарушения на човешките права в Крим, се казва в доклад на ООН за правата на човека, който беше огласен в понеделник. Сред нарушенията се посочват налагането на руско гражданство и депортирането на затворници, съобщава "Евронюз".

В доклада са изброени още примери за потъпкване на човешките права в Крим - мъчения, лошо отношение към задържани, изчезване на хора, незаконни задържания на хора.

"Документирана е и поне една екзекуция без съд и присъда", се посочва още в документа на ООН.

Ситуацията на полуострова сериозно се влошила след руската анексия през 2014 г., се казва в доклада.

Отправен е призив Москва да спазва задълженията си като окупаторска сила. ООН настоява тя да разследва всички случаи, в които се твърди за насилие, отвличания и убийства с участието на руските сили за сигурност и кримските отряди за самоотбрана.

"Има спешна необходимост да се потърси сметка за нарушенията на правата на човека и насилието, както и осигуряване на компенсации на жертвите на насилие", заявява Зеид Раад ал Хюсеин - върховен комисар на ООН по правата на човека.

Стотици затворници са били незаконно прехвърлени от Крим в руски затвори, се казва в доклада. Най-малко трима задържани са починали, тъй като не са получили необходимата медицинска помощ зад решетките.

В документа се осъжда решението на Москва да замени украинските закони на полуострова с руски, както и принуждаването на неговите жители да вземат руско гражданство.

Държавните служители трябвало да се откажат от украинското си гражданство. В противен случай ги уволнявали.

Жителите на Крим, които не се водят руснаци, на практика се превърнали в чужденци в собствения си дом. Те "нямат право на селскостопанска земя, да избират и да бъдат избирани, да подават молба за провеждане на митинг, да заемат постове в държавната администрация" и дори да регистрират автомобила си.

"Обучението на украински език почти изчезна в Крим", твърди докладът.

На хората, разследващи нарушаването на човешките права, не било разрешено да влязат в Крим. Докладът им се основава върху разговори, проведени в Украйна.

"Насилственото приемане на гражданство от жителите на окупирана територия може да бъде приравнено към принуда за клетва за вярност към власт, които те могат да считат за враждебна, което е забранено от Четвъртата Женевска конвенция", изтъква Зеид Раад ал Хюсеин.

Москва още не е запозната с доклада

В Кремъл все още не са се запознали със съдържанието на доклада, заяви пред РИА Новости Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин.

"Засега не разполагам с информация, засега нищо не мога да ви кажа. Просто не съм в течение", каза той.