"България ще се стреми да засили връзките си с успелите българи в чужбина, чиито професионални успехи са най-добрата реклама за страната ни в международните бизнес среди."

Това заяви президентът Румен Радев на среща с българи в Чикаго, съобщиха от пресцентъра на "Дондуков" 2. Там живее най-голямата общност от наши сънародници в САЩ.

С тази среща завърши посещението на държавния глава в Съединените щати. Той бе там за участие в 72-ата сесия на Общото събрание на ООН.

"Насърчаването на инвестициите в България трябва да бъде обща задача на институциите и на тези доказани експерти. Страната ни се нуждае от нови стратегически инвеститори, които да помогнат за трансформирането на бизнес климата у нас."

Радев смята, че рекламирането на страната ни пред потенциалните инвеститори не трябва да залага на ниските разходи на труд, а на качеството на човешкия капитал. За това е необходимо засилването на връзките между образователните и научните институции и бизнеса.

„Ако не виждат условия за развитието си в България, хората ще продължават да я напускат“, убеден е президентът.

Държавният глава посети и българското училище „Джон Атанасов“ в Чикаго. Той изтъкна, че ако днес България съществува и ще я има и в бъдеще, това е защото дори и в най-тежки времена българинът е полагал усилия за образованието.

Президентът поздрави директора на училището Боянка Иванова за признаването на възможността българските ученици да полагат изпити по своя роден език в щата Илинойс чрез т. нар. печат за двуезичност. Той благодари на властите в САЩ, на учителите и на нашата общност за усилията да бъде съхранен родният ни език в Чикаго и удостои Боянка Младенова с Почетния знак на Президента на Република България.

Румен Радев бе помолен да коментира резултатите от работата на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН.

"България е авторитетен член на ООН и нейната балансирана външна политика и ролята на стабилизиращ фактор в нашия регион се ценят високо. Това, че сме доказан лоялен член на Европейския съюз и НАТО, не означава, че страната ни не трябва да работи за развитието на своите отношения и с трети страни", каза той.

На въпрос дали усилията на България за енергийна диверсификация няма да доведат до влошаване на отношенията с Русия, Радев отговори, че страната ни отдавна е заявила намеренията си да диверсифицира както източниците, така и пътищата за доставки на природен газ.

„Колкото повече пътища и източници на природен газ, толкова по-добре за България. Това означава намален риск при самите доставки и конкурентни цени. В това е смисълът на диверсификацията.“