Учени са успели да създадат мощни антитела, които атакуват 99% от клетките на ХИВ и могат да предотвратят инфекция и разболяване от СПИН при маймуни. Антителата са изградени така, че да атакуват три от частите на вируса, което отслабва самия вирус и затруднява оцеляването му, съобщи Би Би Си. 

Работата по новото откритие е екипна - по него работят учени от американския здравен институт и фармацевтичната компания "Санофи". Международното антиСПИН общество заяви, че откритието е "вълнуващ пробив". Изследванията как антителата влияят на човешки организъм започват през 2018 г., за да се установи дали и при хора лечението има превантивен ефект и дали повлиява вече заразено с ХИВ тяло. 

Телата ни не се справят с ХИВ вируса заради изключителната му способност да мутира. Броят на различните разновидности на ХИВ само в един заразен човек, е сравним с броя на щамовете на грипен вирус по време на световна сезонна епидемия, разказва Би Би Си. В резултат на това разнообразие на мутациите имунната ни система не се справя с преборването им. И най-често се разболява от СПИН.

Супер антитела

Все пак години след заразяването си организмите на много малък брой хора успяват да произведат силни оръжия срещу ХИВ - антитела, които атакуват структурата на вируса и могат да убият различните му мутации. В резултат на това откритие учените се опитват да направят така, че такъв вид антитела да се използват поне за превенция на СПИН на първо време. Тоест да се изработи ваксина

В изданието "Journal Science" е публикувана статия за новото откритие, което на практика представлява комбинация от три антитела срещу ХИВ. Резултатът е още по-мощни антитела.

Д-р Гари Нейбъл, директор на научния отдел на "Санофи" и един от авторите на доклада в "Journal Science" разказва пред Би Би Си:

"Новите атнитела са много по-мощни от всички антитела срещу ХИВ, откривани досега".

Причината е, че произведените по естествен начин от организъм антитела са ефективни само срещу около 90% от мутациите на вируса. Тройните антитела, синтезирани от учените, отбелязват повлияване на 99% от разновидностите на ХИВ, твърдят учените и са убедени, че те действат и при ниска концентрация в тялото.  Експеримент върху 24 маймуни показва, че никоя от тези, на които са били дадени от новите антитела и са били инжектирани с ХИВ не е развила инфекцията. По думите на д-р Нейбъл  това е изключително добро ниво на протекция.