Близо 5000 етнически албанци излязоха днес на пореден протест в Скопие, съобщи местната преса.

Те протестират срещу доживотните присъди за шестима техни сънародници. Албанците получиха тежките наказания заради убийството на петима македонски рибари преди година край Смилковското езеро в покрайнините на Скопие. Случаят стана известен като делото "Монструм".

Няколхиляди демонстранти, предимно младежи лица, се събраха пред Япашината джамия в квартал Чаир. Те скандираха "АОК" ("Армия за освобождение на Косово" - б.р.),  „Мълчанието е предателство” и „Етническа Албания”. Към тях се присъединиха още няколкостотин човека, дошли от Бит пазара.

Полицията блокира района и до късния следобед не се стигна до сблъсъци. Пазителите на реда са готови да използват при необходимост водни струи и шокови бомби.

Демонстрантите от едната група изгориха карта на Македония. Те скандираха обидни лозунги по адрес на Али Ахмети - лидера на етническата албанска партия Демократичен съюз за интеграция, която влиза в коалиционния кабинет.

В първите редици на протеста е кметът на Струга Зиадин Села. Голяма част от днешното население на родния град на братя Миладинови е албанско.

Македонското вътрешно министерство блокира граничните пунктове на страната към Албания и Косово. От двете съседни държави неуспешно се опитали да влязат няколко автобуса с хора, които искали да се присъединят към протестите.