Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската инициатива "Ден без автомобили" затваря центъра на София за моторни превозни средства днес. Забраната обхваща "синята зона" за паркиране в столицата са периода от 8 часа сутринта до 19 часа. 

Всички столичани и гости на града днес ще могат да обикалят центъра на колело, пеша, с градския транспорт. Забраната за движение на моторни превозни средства обхваща периметъра  между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Христо Ботев“, „Александър Стамболийски“, „Княз Александър Дондуков“, улица „Георги С. Раковски“ и булевард „Цар Освободител“. 

Целта на "Деня без автомобили" е да се променят навиците на хората за придвижване в града и да се обърне вниманието им към прекаленото използване на личните превозни средства. Освен София, в инициативата ще се вкючат още 37 населени места в страната.

Заместник- министърът на околната среда Атанаска Николова обясни пред БНР:

В много от българските общини са обявени дни за безплатно ползване на градския транспорт. Имаме предложения за безплатно наемане на велосипеди. В София в 10 часа до лятната сцена на Борисовата градина ще започне велосипеден поход. 

Екоминистърът Нено Димов пък припомни, че в България замърсяването на въздуха с фини прахови частици е с най-високо наднормено ниво в сравнение с останалите в ЕС. В министерството е сформирана работна група, която трябва да предложи мерки за по-добър контрол при техническите прегледи на автомобилите, за да не бъдат премахвани катализаторите. Намаляването на количеството движещи се автомобили в централните части на градовете също би спомогнало за по-добро качество на въздуха.

 

Коментари

Само идиотщини.

Тая работа - да накараш новософиянци да слязат от таралясниците и да тръгнат пеша - няма да стане със забрани, а с удобства за пешеходците. Откак гербавите мутри държат т.нар. "синя" София обаче, тя е рай за автоталибана, а на пешеходеца му е осигурен хабитат като на изчезващ вид. Унищожени бяха важни трамвайни линии. Тротоарите в София бяха обърнати на удължения на кръчми и паркоместа. СО се съпротивлява на всеки опит да се сложи пешеходна пътека. Появиха се т.нар. "велосипедни алеи" - нарисувани с боя върху бившите тротоари, които се наредиха като важен конкурент в препяствията за пешеходците - редом с прескачането на локви, "плюещите плочки", паркиралите таралясници, столчетата и масичките до клекшопа, дървените постройки "за пушачи", сандъците с цветя, "пазещи място" на някоя мутра или просто колчета за "платено паркиране" в нарушение на всички известни наредби. А на тоя ад отгоре и забрана. Герб за вас, новософиянци :)

Повече такива дни трябва да има!

Повече такива дни е хубаво да има, дори целогодишно трябва да бъдат. Само с един ден в годината просто отчитаме статистика, отбиваме номера и нищо повече.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"Целта на "Деня без

"Целта на "Деня без автомобили" е да се променят навиците на хората за придвижване" Не навиците трябва да се променят, а инфраструктурата и законодателството. Инфраструктура - общинска гъста мрежа от електроколонки в София, пък и в цялата страна. Законодателство - още на околовръстното да има полицейски пункт (може и мобилен), който да спира и проверява изгорелите газове на автомобилите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.