СИМОНА РУСЕВА

Ислямисти изпратиха "кърваво" писмо до президента на ФИФА Сеп Блатер. Заплашителният текст бе разпространен в интернет и публикуван от египетския в. “Ал Ватан”, от швейцарския “Блик” и други издания. Зад заплахата стои терористичната групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) с тартор Ал Багдади. В момента тя води кървав поход из Ирак. Стремежът й е да основе световен халифат.

"Скъпи Йозеф, с това си послание искаме да те върнем в годината 2010, когато ти реши, или пък получи подкуп от тогавашния емир на Катар, световното първенство по футбол през 2022 г. да е в Катар, гласи част от писмото. - Сега, когато е основан халифатът, категорично заявяваме, че няма да има световно първенство по футбол в Катар, тъй като е част от халифата под господството на халиф Бакр ал Багдади. Ние не допускаме корупция и отклоняване на вниманието на мюсюлманите. По тази причина настойчиво ти препоръчваме да избереш друга държава домакин.”

В писмото се посочва още, че ако Катар остане домакин на мондиала през 2022 г., той лесно може да бъде достигнат от ракетите на ИДИЛ. Това американците вече добре го знаели.

Както е известно, членовете на тази ислямистка групировка забраняват да се гледа телевизия, особено мачовете от световното в Бразилия. Под възбрана са също алкохолът, цигарите и извънбрачният секс. За жестокостта на ИДИЛ свидетелстват фото и видеоматериали, които самите те разпространяват. За зверствата пред в. “Ди Велт” свидетелства днес и бивш член на групировката, пожелал да го наричат Абу Ахмад. Той се е бил в продължение на 9 месеца за “правата вяра”, но сега решил да избяга.

Абу Ахмад разказва, как за пръв път е прерязал гърлото на мъж. Той заслужил суровото наказание, защото изнасилил студентка. Това била първата смъртна присъда, която сам произнесъл и изпълнил. През 9-те месеца при ИДИЛ е избил общо 300 души, предимно с прерязване на гърло. Спазвал е шариата - смърт за неморално поведение, пушене на цигари, пиене на алкохол и любов с жени извън брака. Не е броил жертвите, които са паднали при негови участия в сражения.

Жестокостта и пролятата кръв обаче не са били в основата на решението му да избяга от ИДИЛ. Напротив! Преди това е цапал ръцете си с кръв при други радикални групировки. А и ИДИЛ изобщо не била брутална, а само наказвала съгрешилите.
Представилият се за Абу Ахмад решил, че е твърде млад, за да загърби окончателно пушенето, алкохола и хубавите жени. Така поел към Европа.