Финансовият министър Петър Чобанов не видя вина на правителството за краха на КТБ, а управителят на БНБ Иван Искров намери за удачно да каже, че се гордее със стабилността на банковата система след 2003 г. от когато  заема шефското място. Те трябваше да обяснят ситуацията около трезора на депутатите от бюджетната комисия. 

По време на заседанието депутатите на няколко пъти се скараха на тема кой е виновен за източването на банката.

Димитър Главчев от ГЕРБ се учуди в много голяма степен от думите на Чобанов, че няма вина и явно се ядоса.

Чобанов пък в отговор на няколко пъти повтори сакралния въпрос:

КОЙ, КОЙ, доведе до проблема?

Финансовият министър попита Главчев и дали знае кога се е разраснал балансът на КТБ, явно намеквайки за годините на управление на ГЕРБ.

Искров пък бе подложен на кръстосан огън и от парламентарната левица и от десницата. 

Притеснена и изумена съм. Звучи като пирамида, това е грабежът на века. Има 3,5 млрд. лева кредити, раздадени по особен начин на свързани лица, милиони изнесени в чували. Къде е държавата,

попита Лиляна Павлова от ГЕРБ.

Според нея "масрафът" правителството на Пламен Орешарски да управлявате 1 година, ще струва на българските данъкоплатци над 10 милиарда лева.

Всички ще платим сметката. Кой допусна 65% от кредитите на КТБ да са лоши? Банковият надзор какво е правил,

зачуди се още Павлова.

Колегата й от БСП проф. Румен Гечев също обяви, че банковият надзор на БНБ явно си е затварял очите, за да се стигне дотук.

Според обясненията на Искров управителят на БНБ и управителният съвет нямали влияние върху банковия надзор и това трябвало да се промени със законодателни промени.

Финансовият министър Петър Чобанов пък не изключи възможността през тази година България да влезе в процедура за свръхдефицит след като държавата налее 1,5 - 2 милиарда лева за финансиране на депозитите в банката.

Шокирана съм. Може би е добре да влезем в процедура по свръхдефицит и Еврокомисията да ни наблюдава. Най-добре е да дадем на на ЕС функциите на банковия надзор,

каза Менда Стоянова от ГЕРБ.

Колегата й Борис Цветков от БСП също хвърли цялата вина на БНБ.

 Защо не ви светна червената лампа,

попита той.

На това Искров, видимо изнервен коментира:

Не искаме да прехвърляме на никого отговорност. Но правата трябва да са ясни. Дори бивши империи национализираха банки.

Според него и той можело да бъде привлечен под отговорност за нещо. Искров уточни и че постоянен надзор на място не се прави.

30 ревизори има на 30 банки не се ходи всеки ден в банките. Не могат да са като катаджии на всеки километър. От края на март насам се е случило нещо с досиетата. Колко са били лошите кредити не можем да кажем. Не съм човек оркестър,

каза управителят на БНБ.