"Вие ще си окървавите ръцете, ако публикувате тази статия", това изречение съм го чула десетки пъти от представител на администрацията на президента на САЩ, обяви бившата главна редакторка на в. "Ню Йорк таймс" Джил Абрамсон, уволнена през май т.г. И добави, че цензурата при Барак Обама е много по-голяма от тази при Джордж Буш младши.

"Буш, например, не заповяда анкета, за да се разкрие източника, когато през 2005 г. във вестника излезе разследване за тайните и незаконни подслушвания през неговия мандат", подчерта Джил. "А сегашният господар на Белия дом нареди осем разследвания за публикации. А това прави два пъти повече отколкото при всички негови предшественици, взети заедно", обобщи журналистката. Тя призна, че и до ден-днешен не разбира формулировката "заради управленските й умения", с която е била уволнена.

Отворено писмо до президента Барак Обама изпратиха вчера 38 професионални журналистически организации, сред които Обществото на професионалните журналисти, една от най-старите и авторитетни организации за защита на свободата на словото и печата в САЩ. В него те протестират срещу липсата на прозрачност на управлението и слагането на намордник на пресата. В писмото журналистите призовават Обама да сложи край на политическия контрол върху правителствените съобщения и информации.