СИМОНА РУСЕВА

Германското правителство е дало нареждане до всичките си тайни служби до второ нареждане да сведат до минимум сътрудничеството си с американските партньори на тихия фронт.

Това съобщиха днес водещи немски медии, позовавайки се на източник от органите по сигурността.

Така се замразяват всякакви контакти с американците с изключение на тези, които са в интерес на сигурността на германски граждани – на немския военен контингент в Афганистан и при други миротворчески задгранични мисии, както и при пресичането на тетористични заплахи в самата ФРГ. 

Замразяването на сътрудничеството между службите стана факт, ден след като германското правителство взе решение да изгони от страната резидента на американските тайни служби (Chief of Station), за което Клуб Z писа. Той е представител на ЦРУ, официално акридитиран при посолството на САЩ в Берлин. Това стана с писмо, в което се посочва, че резидентът е призован да напусне Германия за срок от 72 часа. Ако не го направи, ще бъде обявен за персона нон грата. В дипломатическата практика това е крайна мярка за изгонване на дипломат и той вече няма право да влиза в страната дори като частно лице.

Такъв ход досега Берлин е прилагал единствено спрямо дипломати на Северна Корея и Сирия.

Крутата мярка е заради заловени двама германци, шпионирали за САЩ по указания от US посолството в Берлин.

Разконспирарането на агентите от страна на немската контраразведка преля чашата на търпението. Официален Берлин вече година напразно чака отговор от САЩ за активността на щатската спецслужба НСА на и от германска територия. Все ощя няма и отговор от Белия дом защо мобилният телефон на канцлерката Меркел от години е бил подслушван.

От Белия дом още няма отговор защо е била подслушвана Меркел.

Единият американски агент бе разконспириран преди седмица. Той е служител в отдел “Задгранични мисии и международни контакти” към немската разведка БНД, за което Клуб Z съобщи. За 2 години агентурна дейност къртицата е предала на американците 218 секретни документа.

За втория бе съобщено в сряда след обиск в кабинета и дома му. Той е бил назначен преди година в политическия отдел на отбранителното министерство в Берлин по направлрение “Сигурност” и е имал достъп до свръхсекретни документи, касаещи отношенията на Берлин с НАТО и със задгранични партньори. Преди това е бил на задгранична мисия в Косово,  където е установил връзка с янките, стана известно днес. Срещите си е провеждал на турска територия и така е попаднал в полезрението на немското контраразузнаване. 

Шпионската афера доведе отношенията на Берлин и Вашингтон близо до точката на замръзване. В Германия крутите мерки на правитеството, макар и закъснели, се приветстват от политици, медии и граждани.

“Изгонването на резидента на ЦРУ от Германия е безпрецедентен акт на протест срещу американската арогантност. Да се надяваме, че Обама и хората му най-сетне ще разберат, че в Германия не могат да си позволяват всичко ”, пише “Зюддойче цайтунг.”

Вътрешният министър Томас де Мезиер оповести пред тв камера, че настояването на Берлин резидентът на ЦРУ да напусне страната е “съобразна и трезва мярка”.

“Изгонването от Германия на американския резидент е резултат от липсата на сътрудничество ( от страна на Вашингтон – б. р.) в усилията за изясняване на шпионската дейност. Недопустимо е партньорска страна да вербува агенти на немска територия”, обясниха крайната мярка от парламентарната спецкомисия, която контролира немските тайни служби.

Преди това иначе сдържаната канцлерка Ангела Меркел подложи на остра критика действията на US тайните служби в Германия, напомняйки, че студената война е останала в историята. Здравият разум изключвал шпиониране на съюзници. В тази дейност в XXI век вниманието трябвало да е насочено към далеч по-сериозни проблеми, вместо да се прехосват пари и човешки ресурс за шпиониране на съюзник. 

Според финансовия министър и бивш шеф на немското МВР Волфганг Шойбле с вербуването на немски агенти от ниско ниво американците действали толкова глупаво, че му идвало да се разплаче.