Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България и Русия ще обменят опит в приемане на антикорупционно законодателство, актуални въпроси, свързани с предупрежденията за корупционни пресътпления, връщане на активи, придобти от рушвети и сформиране на национални контактни центрове по противодействие на корупцията.

Това става ясно от руското прессъобщение след днешната среща на Сотир Цацаров с госта му - геенралния прокурор на Русия Юрий Чайка.

Подписаната Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017 – 2019 г. предвижда още съвместни мероприятия по обучение на служители на прокуратурата на Република България в Академията на Генералната прокуратура на Русата федерация, провеждането на кръгли маси по теми като противодействие на финансирането на тероризма, борба срещу радикализирането и насилствения екстремизъм и опита на Русия и България в тези сфери.

Делегация на Генералната прокуратура на Руската федерация вече пристигна на посещение в София, съобщиха първо от московското ведомство.

Групата се ръководи от главния прокурор Юрий Чайка.

От българска страна дълго нямаше съобщение. В крайна сметка то се появи, макар и с голямо закъснение и доста общо:

"На 18 септември 2017 г. в Съдебната палата главният прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров се срещна с генералния прокурор на Руската федерация г-н Юрий Чайка. Ръководителите на прокуратурите на двете държави подписаха Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017 – 2019 г. Противодействие на тероризма, борба с радикализацията и насилствения екстремизъм, както и противодействие на транснационалната организирана престъпност са темите, по които прокурорите на двете държави ще обменят практически опит - пишат оттам.

Г-н Чайка е на двудневно официално посещение в страната ни, съгласно подписаното между него и главния прокурор проф. Борис Велчев на 9 октомври 2008 г. Споразумение за сътрудничество между прокуратурите на двете държави. В рамките на това споразумение ежегодно се осъществяват визити на български прокурори в Русия и на руски прокурори у нас. Обсъждат се практически въпроси като борбата с организираната престъпност и тероризма, както и законодателните инициативи, свързани с тези теми."

В делегацията влизат също така шефът на Главното управление по международно правно сътрудничество Денис Грунис и други ръководни сътрудници на прокуратурата.

От руското съобщение научаваме още, че групата освен с Цацаров, ще се срещне и с вицепрезидентката Илиана Йотова, премиера Бойко Борисов, правосъдния министър Цецка Цачева, а също така и с патриарх Неофит.

Подписаната от двете страни Програма дъщо е описана по-обстойно в руското съобщение и определя основни насоки за взаимодействие между страните като борбата с престъпността, защитата на правата на човека, интересите на обществото и държавата, противодействието на тероризма, наркотрафика, корупцията и незаконната миграция.

 

По-рано днес Сотир Цацаров заяви, че Юрий Чайка идва по споразумение за двустранно сътрудничество, подписано от Борис Велчев - главен прокурор в периода 2006-2013 г.

Срещу посещението вчера се обяви "Да, България" - партията на бившия правосъден министър Христо Иванов. Тя призова всички представители на българската държава, на които предстои да се срещат с Чайка, да откажат.

През изминалата нощ на надлез близо до "София тех парк" се бе появил надписът "Чайка, вън от Европа". Малко по-късно той бе свален. За това съобщиха от "Да, България" във фейсбук профила на партията.

Руски опозиционери смятат Юрий Чайка за човека, извършващ разправи с противниците на президента Владимир Путин.

Коментари

 's picture

смехурко

Точно с тези се очакваше

Проводниците на линията на Москва в България! Най-вече с Неофит, нали на това разчитат да успеят да ни "приобщят".? Бойко пък именно по същата причина ремонтира и реставрира църкви с нашите пари от бюджета. Само че, криви ще им излязат сметките. Възрастните хора си отиват, а младите не искат и да знаят за БПЦ.
Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

Дошъл - недошъл, поканен - непоканен.....

...и вече подписали документчето, че после следващия главен прокурор да има с кой да се оправдава за следващото нахално нашествие! Кой ги създава тези документи? Какви са тези програми за сътрудничество с прокурорство тип Вишински?
Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

А снимката е забележителна!

Чайка обяснява и маха с ръце, а Цацаров чинно застанал с изпънати до кантовете ръце и слуша инструкциите.
Ка Путин's picture
Ка Путин
КаПутин

Братска евразийска среща

Цацата ще види през крив макарон мечтаната си кариера в европейска институция след изтичане на мандата. След срещата с този международен престъпник ще става само за евразийски пазвантин някъде. Ако изобщо ще работи нещо де. Парите от КТБ и Костинброд за няколко охолни живота ще му стигнат.
Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

Като знам до сега как.....

...Чайка се е "борил срещу" корупцията и е "защитавал правата на човека" в Русия тръпки ме побиват какво е научил от него Цацата!
 's picture

Бобо

Чайките и гларусите

Чайка да бори корупция е като Хитлер да се бори за правата на евреите ....
 's picture

lollly

от заглаивето още звучи като

от заглаивето още звучи като виц, аз не знам тези двамата дали си мислят, че някой изобщо им вярва.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.