Финансистът и бивш подуправител на БНБ Емил Хърсев обвини двама активисти на БСП в доносничество във връзка с т.нар. банкова ваканция, която била обсъждана на събиране в централната банка.

"Ако питат Кой, то аз и Международният валутен фонд сме го предложили“, реагира иронично Хърсев в коментар за Клуб Z.

Той обясни, че събраните икономисти в БНБ са представили на политиците всички познати досега по света решения на проблеми в банковата система.

„Представихме исландски вариант, ирландски вариант, кипърски вариант, английски вариант, изнесохме една лекция на политиците. А агентите Економов и Карамфил направиха класически донос. „Ти знаеш ли, другарко, един какво каза, когато се събрахме да решим. Ама ние решихме друго, ама няма значение“, описа случката Хърсев.

„Агентът Економов и агентът Карамфил развиха конспирацията с банковата ваканция“, съобщи финансистът първо пред Нова телевизия.

Справка в Комисията по досиетата показва, че секретен сътрудник Економов е депутатът от БСП Румен Гечев, който е сътрудничил под това име на Първо главно управление на Държавна сигурност от 1987 до 1991 година. Информатор, резидент и секретен сътрудник Карамфил-4 е бил Владимир Топенчаров – син, който е работил също за Първо управление още 1948 година.

И двамата са присъствали на събирането в БНБ в качеството им на дългогодишни преподаватели в УНСС. Топенчаров е член на Изпълнителното бюро на БСП, а Гечев е бил министър в правителството на Жан Виденов и депутат от левицата.

Според Хърсев, двамата са чули един от многото варианти, побързали са да го представят на „Позитано“ като конкретно предложение и това се е превърнало в „опорна точка“ за БСП.