Бившият народен представител от БСП Георги Кадиев заяви, че има проблеми в банковия надзор на БНБ. В студиото на бТВ той коментира очакваното публикуване на данните от одита на Корпоративна търговска банка, които БНБ трябва да обяви днес. Неофициално се очаква данните да разкрият огромна "дупка", която трябва да бъде запълнена най-вероятно от данъкоплатците.

"Официално лошите кредити в тази банка бяха 1,6% при 17% средно за сектора. Здрава, та здрава, дори подозрително здрава! Ако сега кажат, че не са 1,6%, а 30% - къде са били те досега?", запита Кадиев.

Според него, ако БНБ, правителството и прокуратурата бяха действали с КТБ по същия начин, по който действаха с Първа инвестиционна банка, изобщо кризата е нямало да засегне и втора банка. 

"Не може да няма виновен. Влиза следващият парламент и веднага да направи комисия, която да разследва. Ако не открие нищо, тогава ще плащаме".

Банковият надзор и прокуратурата трябва да кажат кои са виновниците, призова Кадиев. Той припомни как е предложил реално ограничаване на дейността на офшорните компании с промени в т.нар. закон за офшорките, внесен от Делян Пеевски и Йордан Цонев. Идеята на Кадиев беше офшорните фирми, които имат взаимодействие с държавата и общините - случаят Лафка, които кандидатстват за инвеститор Клас А и които са на фондовата борса, да декларират своя реален собственик.

Вместо това парламентът прие предложението на Йордан Цонев, "което обезсмисля целия закон" - да разкриват собственост, но само ако имат собственост над 10%.

"Вие правите 10 офшорни фирми, всяка с по 9,99%. Така имате 99% и няма да разкривате собственика", обясни Кадиев.