Президентът има право на коментар, но и настоящият ВСС имаше пълното право да избере нов председател на Върховния административен съд. Така сегашният шеф на ВАС Георги Колев коментира днес думите на президента Радев, че би било редно и логично отговорният избор да се направи от новия Висш съдебен съвет, чието конституиране предстои.

Мнозина изтълкуваха думите му като намек, че ще върне назначението, което почти 100% би пратило казуса на гласуване в новия състав на ВСС.

„Не виждам причина за подобно тълкуване. Доколкото е налице един законов мандат на ВСС, който изтича на 3 октомври, няма никаква причина да се мисли за това“, обяви Колев, цитиран от "Де факто".

Той каза също, че следващият ВСС можел да избере негов наследник на поста и на... третата година от мандата си например.

Дебатът дали отиващият си или идващият съвет трябва да излъчи шефа на ВАС, един от „тримата големи“ в Темида, бе воден и от кадровиците. Но мнозинството бе категорично – те ще направят избора в оставащите дни от мандата си.

Така в понеделник, 11 септември, с 20 срещу 5 гласа за председател на ВАС бе избран Георги Чолаков. Процедурата обаче приключва с указ на президента, който веднъж може да върне избраника на Висшия съдебен съвет.

Различни сдружения и организации както извънпарламентарни партии писаха до Румен Радев да не пуска назначението, защото е нагласено, немотивирано и е неморално да го прави отиващият си ВСС.