"Оръжейният бизнес е много специфичен и обича спокойствието и прогнозируемостта. Затова - да не раздухваме скандала с "Дунарит" - вие и вашите колеги..."

Такъв съвет към медии, а в последствие и институции даде бившият министър на икономиката Божидар Лукарски в ефира на бТВ. По думите му "раздухването" на проблеми, свързани с военнопромишления комплекс " не е добре за дружествата, за бизнеса и за икономиката" като цяло.

Освен към медиите и коментиращите случая обаче той отправи критика и към наследника си в икономическото министерство Емил Караниколов, макар да не го назова по име. Според Лукарски използването на термини като "одържавяване" и "национализация" дава лош сигнал. 

"По време, когато управлява дясно правителство - ГЕРБ е дясна партия и е мандатоносител, да се говори за национализация и одържавяване - това не е добър сигнал към инвеститорите", обясни Лукарски.

Според него е грешка и министър да твърди, че ако има процедура за смяна на собствеността на "Дунарит", то държавата е най-сериозният кандидат и друг няма шанс, тъй като по закон такъв тип процедура не може да е с предизвестен край. И сравни ситуацията с тази в Аржентина преди години, когато икономиката й се срина заради предприети действия по масово одържавяване. Според Лукарски намесата на държавата трябва да е строго регулирана.

Бившият министър на икономиката отказа да отговори на въпрос чий е "Дунарит" и препрати темата към "компетентните институции" - например Агенцията по вписванията и ДАНС, ако трябва. Ако той бил на мястото на Караниколов - нямало да говори по случая, а да изчака да приключат и съдебните процедури. Според лидера на СДС обаче проблеми в оръжения завод в Русе имало и по негово време. Но не ги назова. 

Председателят на СДС не се съгласи и с версията, че коалицията между ГЕРБ и "Обединените патриоти" е по-стабилна и добре работеща от тази между ГЕРБ и Реформаторския блок в предишния мандат-

"Не мисля, ако питате Цветан Цветанов сигурно ще му изглежда по-стабилна. Но всичките скандали в момента – "Суджукгейт", НДК - махленска история и това не може да ни убеди, че се случва „стабилно управление“.

По думите му работата на парламента, а тя била отражение и на тази на правителството, е вяла, няма нищо общо с предишния мандат, а и няма нищо изпълнено.. Повишението на пенсиите, с което "Обединените патриоти" омайваха електорат преди изборите, Лукарски нарече "пълна символика", голи обещания имало и здравеопазването, и в други сфери.