Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Всяка държава от Европейския съюз, която се окаже в криза на снабдяването с газ, ще може да поиска трансгранична помощ от съседите си по силата на нови правила за сътрудничество, които Европейският парламент прие днес, съобщи неговата пресслужба.

Те дават приоритет на снабдяването с газ на домакинствата, централното отопление и основни обществени услуги като болниците. Всяка държава членка ще може да активира механизъма за солидарност, за да избегне недостиг.

Новите правила установяват четири „рискови групи“ държави членки, които ще си сътрудничат и предприемат съвместни оценки на риска, както и съвместни превантивни и спешни мерки.

Ще има три нива на криза на снабдяването с газ: ранно предупреждение, тревога и извънредна ситуация. Държавите членки могат да обявят всяко едно от тях, като информират Европейската комисия и компетентните власти в съответната рискова група и съседните държави.

Европейската комисия ще има право на достъп до всеки договор за доставка на газ от значение за сигурността на снабдяването, което означава 28 процента от годишното потребление на газ в съответната държава членка. Комисията може също да поиска информация за други търговски споразумения от значение за функционирането на договора за доставка на газ, включително договори относно газовата инфраструктура.

Евродепутатите на пленарна сесия в Страсбург приеха регламента за гарантиране на сигурността на доставките на газ с 567 на 101 гласа и 23 „въздържал се“. След като бъде одобрен от държавите-членки, той  ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила 20 дни след това.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.