Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Смятаните за близки до Делян Пеевски медии "Пик" и "Блиц" са сред българските сайтове, разпространяващи прокремълска пропаганда, сочи база данни на европейската платформа EU East StratCom Task Force към Европейската служба за външна дейност. Други такива сайтове са Cross, The Bulgarian Times, Bradva, "19 минути" и Партия "Кой".

"Французите искат Путин за президент" и "Как паразитите превземат Запада" (за кмета на Лондон Садик Хан, който е от пакистански произход) - такива заглавия излизат в българските сайтове "Пик" и The Bulgarian Times.

"Страна членка на НАТО отказва да стреля по руска цел" пък е актуално заглавие отпреди дни в чешки сайт, който твърди, че български войници и техни командири били отказали да стрелят по цел, обозначена с цветове от знамето на Руската федерация, по време на учението "Нобъл Джъмп 2017".

Информацията, разбира се, няма източник и потвърждение.

Базата данни, която регистрира и оборва повече от 3000 случая на фалшиви новини и пропаганда на 18 езика по проекта на Европейската служба за външна дейност, от днес е с обновен сайт. Малко след пускането му обаче сайтът й EUvsDisinfo се срина.

"Само няколко часа след началото на кампанията сайтът ни се срина. Извиняваме се за това и се опитваме да решим проблема възможно най-бързо", пише в туитър организацията.

Новата база данни позволява търсенето на дезинформация по конкретни случаи, държави и езици, като освен представените от кремълския рупор истории можете да видите и истинските факти. Целта е потребителите и медиите да могат лесно да намерят истината за история, която са видели в интернет. 

Кампанията е продължение на борбата на Европейската служба за външна дейност с руската хибридна война и част от проекта Disinformation Review, който от 2015 г. всяка седмица анализира и оборва фалшиви новини, обслужващи интересите на Кремъл.

Голяма част от материалите се позовават на руските информационни агенции РИА „Новости“, ТАСС, Интерфакс, както на Russia Today и Sputnik.

За борба с хибридната пропаганда Европейската комисия създаде проекта "Обзор на дезинформацията" (The Disinformation Review) през 2015 г. за изобличаване на фалшивите новини и пропагандата. Справочник на дезинформацията (The Disinformation Digest) анализира как прокремълските руски медии виждат света и какво казват независимите руски източници.

Коментари

kate pate's picture
kate pate
new

За Блиц е 100 % верно. ПИК

За Блиц е 100 % верно. ПИК публикуват всякакви глупости, включително и либерастки

:)

Нито е само Пик, нито е само БЛИЦ... "Пропаганда и методи на психологическата война в КГБ – няма митове, реалност са" във Фактор "Голяма част от подривната дейност е законна и лесно забележима, ако си дадете труда да я забележите и разследвате. Но, според законовата система на западната цивилизация, тази дейност НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!"
Vladimir Radoslavov's picture
Vladimir Radoslavov
VladimirRadoslavov

По скоро продажбата на иформация

незвисимо от достоверността и движи " пазара ". Журналистиката се е превърнала в сергия на която се продава всичко за всеки със съответната печалба, нищо че стоката е менте, щом има четящи я лошо няма .
kate pate's picture
kate pate
new

Отдавна журналистите са като

Отдавна журналистите са като адвокатите. Всеки може да ги наеме, дори и най-големия престъпник. И нямаше да има нищо лошо, стига да подписват статиите си освен с името си и с името на поръчителя и размера на хонорара
kate pate's picture
kate pate
new

В момента

БОМБА ГЪРМИ В ПИК! Алексей Петров сензационно: Имам данни, че бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов е мозъкът на отвличанията на "Наглите"!
kate pate's picture
kate pate
new

:-)

Бойко Найденов пред Фрог: Давам Алексей Петров на съд
kate pate's picture
kate pate
new

:-)

Пеевски и Цветан Василев пак се сдърпаха. Яко! Ще има сеир.
kate pate's picture
kate pate
new

:-)

Пък на Корни и влязъл мерцедес в задния двор на шкодата. В момента е в болница щото я болял врато.
Ка Путин's picture
Ка Путин
КаПутин

Когато политиците са проститутки

Не са виновни медиите! Те просто цитират Жопа президента, фашагите патрЕоти и руските изтривалки Гоцето и Корни. Не се сърдете на медиите когато цялата политическа класа се е надупила на Москва (ония „парле ву фпянсе-то“ само се прави на мъж, и той яко проституира, иначе кой ще го държи на власт).
 's picture

Бобо

да бяха само те

То 90% от сайтовете у нас сеят руска пропаганда , Ватниците за съжаление финансират всичко с нашите пари , надвзети от баснословните цени на които продават ресурсите си у нас ..... Простата сметка е , на 10 млрд. долара които им плащаме всяка година 10% са един млрд. долара - ужасно много пари с които купуват наред медии , партии , политици , журналисти и магистрати , резултатът го виждаме ежедневно ...Прасето дебелее , а Ганю няма излизане от кочината ....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.