Напълно според очакванията, Аржентина и Холандия не направиха запомнящо се зрелище. Двата тима подходиха изключително внимателно към полуфиналния мач, затвориха играта и бе почти ясно, че дузпите ще се окажат единствената възможност да бъде определен победител. С два гола в три мача Аржентина преодоля елиминациите и стигна до финал.

Холандия пък не успя да вкара попадение в цели 240 минути на четвъртфинала и полуфинала. Това обаче съвсем не е упрек, в крайна сметка на световно всеки отбор има цел.

Холандия и Аржентина си създадоха само по едно чисто голово положение. На предишни първенства Аржентина играеше по-бляскаво, имаше по-силни мачове, но често отпадаше на четвъртфинал. Сега с много прагматизъм и изстискване на възможностите от всяка ситуация, „гаучосите” са на финал. И то без почти никаква съществена роля на Лионел Меси, който в последните три мача не оказа решаващо значение за победите. Меси не стана Марадона, това е факт! Като цяло Аржентина не вдъхновява. А и очакванията към този отбор са съвсем различни - ние искаме те да играят, за да бележат голове, а не за да не получат.

Имаха и шанс, ще се запомни какво стана в последната минута на мача им с Швейцария.  Много мъчително победиха Белгия, а срещу Холандия напред ги изпратиха дузпите. Като цяло отборът се структурира около защитата и това най-добре се вижда от действията на Лавеци, например. Типичен нападател - виждали сме го да играе с много фантазия, бързина и техника. В мачовете на Аржентина обаче действа като помощник на крайния защитник. Само Меси е освободен изцяло от защитните функции.

Холандците трябва да са много доволни от представянето си на първенството. А причината да се представят силно е една и се казва Луис ван Гаал. Казах доста неща за него, сега ще обърна внимание върху още един сегмент от изключителната му треньорска визия. На това първенство Ван Гаал използва цялата дълбочина на състава си. Почти не остана играч, който да не взе участие в мачовете. На полуфинала дори пусна абсолютен дебютант в лицето на юношата Класи. Това говори, че прави много детайлни анализи дори на най-малката подробност, за да избере адекватното решение. 

Това личи и по самото водене на срещата. Холандците много точно избират моментите, в които да вдигнат оборотите, да осъществяват надмощие, да задържат топката по-дълго, да търсят методично пробойни... Те не зависят от един или друг футболист и неговото изригване. Те са отбор. От това световно Холандия си тръгва като тимът, който може да извлече най-много дивиденти за бъдещето.

Следващият треньор само трябва да надгражда. Ван Гаал му осигури играчи за велики дела. Вратарят Силесен, Блинд, Де Врий, Янмаат, Депай, Вайналдум, Де Гузман, споменатият Класи - все играчи, с които Холандия може да спечели следващото голямо първенство. Имат само един проблем - трябва да бъдат последователни и да развият потенциала си. Както го направи Германия. Всичко друго за такава велика футболна нация като Холандия не е никакъв проблем.

Относно големият въпрос след мача, дали Ван Гаал е трябвало да пусне отново резервата Крул, кощунство е да бъде обвиняван за решението си. Сравненията с двубоя с Коста Рика са безпочвени. Първо, Ван Гаал трябваше да смени Де Йонг и това се е знаело предварително. Мартенс Инди също не може да остане 120 минути на терена, видя се и в предишния мач. Остана само една свободна позиция и тук никой не може да предположи в какво състояние е бил Ван Перси.

Този играч дойде на мондиала без достатъчен брой мачове през годината за клуба си и се видя, че не е в оптимално състояние. Ван Перси обаче е капитанът и задължително трябва да е на терена. Това са постулати, които никой треньор не променя, а и Робин е важен не само на игрището. Оттук нататък какъв избор е имал треньорът при тази ситуация?

И ако не бе използвал сменените футболисти за определен период от време от полуфинала, дали Холандия щеще да остане в мача до дузпите? И друго, нито един отбор в историята на световните първенства не е печелил два пъти поред 11-метрови удари в рамките на един турнир. Така че Холандия трябваше да търси победата по друг начин.

Записа Жаклин Михайлов