Европейската комисия предупреди днес България, че не е приложила напълно в законодателството си европейски директиви за защита на потребителите и за трансграничното законодателство.

Това е втора фаза на т.нар процедура за нарушение. Ако след два месеца страната ни не отстрани пропуските, или не ги обоснове убедително, Комисията може да заведе дело срещу нея в Съда на ЕС.

Комисията обяви или придвижи напред днес и три други процедури срещу България. Тя призова страната ни заедно с още 17 други да направят промени в управлението на въздушния трафик за изграждане на общо европейско въздушно пространство с по-къси маршрути на полетите, по-малки разходи на гориво и замърсяване на околната среда.

Комисията отправи последно предупреждение към България и Латвия за това, че не са взели достатъчно мерки за предпазване на населението от фини прахови частици от промишлеността, транспорта и битовия сектор.

Брюксел също изпрати уведомително писмо до българските, гръцките и словенските власти, че не са осигурили електронен обмен на данни за рибните си стопанства с другите държави от ЕС. Тази информация за риболовните съдове и улова е необходима, за да могат те законно да осъществяват дейността си в акваториите на съседни страни от ЕС.

Директивата за защита на потребителите е дело на първия български еврокомисар Меглена Кунева. Крайният срок за пълното въвеждане на изискванията ѝ  в националното законодателство е изтекъл на13 декември 2013 г., съобщи Комисията, а приложението ѝ е трябвало да започне на 13 юни тази година. Директивата въвежда засилени правила за прозрачност на ценообразуването, премахва надценки за използване на кредитни карти и увеличава срока, в която потребителят може да върне стоката от 7 на 14 дни.

Още седем държави членки освен България не са въвели напълно това законодателство.

България е една от общо 12 страни членки, които не са уведомили Комисията, че напълно са въвели директивата за трансграничното здравеопазване. Тя позволява на пациентите да се лекуват в други държави от ЕС, като разходите им се възстановяват от здравното осигуряване в тяхната страна по нейните ценоразписи. Тя също изисква здравноосигурителните фондове и медицинските заведения да осигуряват на пациентите пълна информация за възможностите и условията на лечението в чужбина.