България може да изиграе сериозна роля в отношенията на ЕС със Северна Корея. До такъв извод стигна в ефира на Би Ти Ви бившият външен министър и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси. Мотивът му:

„България е много добре приета в Пхенян и ако някой може да даде съвети на тези хора, това са държави, на които те имат доверие”.

Според бившия дипломат №1 „ЕС може да лансира един Хелзински процес за демократизацията на Северна Корея”. Паси посъветва властите у нас са вдигнат нивото на посолството на България в Пхенян.

Той коментира и скандала с участието на българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие Калин Митрев в "Азербайджанската перачница". Разследванията във водещи европейски медии, сред които "Гардиън", стигаха до съпруга на Ирина Бокова, след като се отказа, че той е получил над 400 000 евро чрез азербайджански фирми, пригежавани и управлявани  от подставени лица.

"Няма нищо нередно в това, че Азербайджан си лъска имиджа", заяви Паси във връзка с разследването, според което близо 3 милиарда долара са гарантирали имиджов комфорт на президента на Азербайджан Илхам Алиев. 

„Не мога да разбера как една супер богата държава като Азербайджан, която може и да печата пари, има нужда да пере пари. Това, че те плащат, за да си подобряват имиджа по света, е напълно нормално", коментира Паси.

"Съпругата на Илхам Aлиев беше в България преди няколко години и направи щедро дарение във Велико Търново за културни и археологически дейности. Това също може да го броите като част от лъскане на имиджа. Защо тогава не е възникнал този въпрос, а сега възниква”, попита бившият външен министър.

Соломон Паси подчерта, че вярва на думите на финансовия министър Владислав Горанов, че няма данни за престъпление от страна на Митрев.  Бившият външен министър обаче опроверга версията на Горанов, че държавите не могат да отзовават своите представители в ЕБВР. По думите му каквото и да е решението за съдбата на Митрев, за което съвети не би дал, е неприятно, че България се замесва в такъв скандал.

"А най-неприятното е, че у нас има хора, които с мазохистично удоволствие се радват за това", добави Паси.