София е най-евтиният град за живеене на чужденци в Европейския съюз. Това показва изследването 2014 Cost of Living Rankings на консултантската компания Mercer.

Столицата на България се нарежда на 172-о място от общо 211 изследвани държави. Класацията се прави на базата на цените на 200 стоки и услуги - от билети за градски транспорт или кино, до наем на хубав апартамент. Тя се използва от мултинационалните компании за да пресмятат разходите и дневните за своите командировани в чужбина служители.

В сравнение с миналогодишното изследване животът на чужденците у нас е поскъпнал - тогава София е класирана на 181-о място. От европейските градове по-евтини от София са само Белград (184-то място), Ереван (187), Сараево (188), Тирана (189), Минск (191), Скопие (193) и Тбилиси (194).  

Два от най-бедните африкански градове - Луанда (Ангола) и Нджамена (Чад) оглавяват тазгодишната класация по цени за чужденци. Европейските и азиатските градове продължават да са сред най-скъпите, като Хонконг е на трето място, следван от Сингапур. Цюрих се мести с три позиции напред до пето място, следван от Женева. Токио пада с 4 места до седма позиция.

Въпреки, че Луанда и Нджамена са относително евтини места, те са изключително скъпи за чужденците, защото вносните стоки се продават с голяма надценка. Освен това там е трудно и много скъпо да се намери сигурно място за живеене, което да отговаря на международните стандарт, казва Ед Ханибал, управител в Mercer.