Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Носталгично ти е за комунизма? Ами отиди в Северна Корея. Подобна реплика често може да се чуе в споровете "за" и "против" комунистическото ни минало. Оказва се, че Корейската народно-демократична република (КНДР) и Народна република България (НРБ), както се наричаше страната ни по времето на тоталитаризма, имат доста общи неща помежду си. Двете държави са твърде отдалечени от гледна точка на географията, но твърде близки като идеология и история.

Първото, което веднага се набива на очи, е присъствието на думата "народна" в имената им. Стара максима е, че колкото повече политиците говорят за народа, толкова по-малко този народ има реална власт.

Второ обаче е още по-интересно - националният празник и на двете държави е 9 септември. Днес Северна Корея празнува 69 години от провъзгласяването на държавата, направено от Ким Ир Сен на 9 септември 1948 г. Националният празник на НРБ също бе на 9 септември. На тази дата през 1944 г. според тогавашната пропаганда бе извършена "социалистическа революция". Датата все още се празнува като най-светлия национален празник от привърженици на левицата, включително и от представители на ръководството на БСП.

Ким Ир Сен е бивш офицер от съветската армия.Само две години след създаването си Северна Корея праща войски на юг. Южна Корея е под американско влияние, като границата между двете държави е 38-ият паралел. Три години САЩ от една страна и Русия и Китай от друга водят кървава война на корейска територия. Последиците от тази война отекват и в Европа. Покрай напрежението в Корея САЩ отчитат, че СССР води агресивна политика. Така постепенно се стига до изпращането на американски войски в Европа, създаването на НАТО, въоръжаването на Федерална република Германия и т.н.

Историята около българския 9 септември е подобна. България, заедно с Източна Европа, попада в съветската сфера на влияние и остава в нея от 1944 г. до 1989 г.

Според предварителни информации Северна Корея ще отбележи своя празник тази година с... изстрелването на балистична ракета

Българските комунисти, както всяка година, най-вероятно ще се съберат пред паметника на съветската армия в София, известен още като МОЧА (Монументът на окупационната червена армия). И със сигурност ще има балистични слова, възхваляващи комунизма, партията, Тодор Живков, СССР и прочие.

Две държави - един празник. Съвпаденията не са случайни.

Коментари

чевръста журна лиска's picture
чевръста журна лиска
чевръстажурналистка

Гусин Обретенов

обича да си фантазира, ама днес се е надскочил: " Така постепенно се стига до изпращането на американски войски в Европа, създаването на НАТО, въоръжаването на Федерална република Германия и т.н." В действителност, нещата стоят точно наопаки. Напрежението между съюзниците възниква още преди края на войната, с идването на дивия и неуверен в себе си селяндур Труман и "предупреждението" му към СССР с двете атомни бомби - жестоко военно престъпление, ненадминато и до днес. Студената война е официално обявена на СССР от Уинстън Чърчил в Щатите в началото на 1946-та, когато пропагандната война, трупането на въоръжения и създаването на планове за унищожение на СССР с ядрено оръжие е вече в пълен ход във Вашингтон. Балансът се връща цяло десетилетие и повече по-късно, когато СССР разработва термоядрено оръжие и носители и дори на най-големите психопати оттатък Потомак им става ясно, че безнаказани удари няма да има. А "въоръжаването на Европа" не е било никога за нейна защита. Европа е ивицата изгорена земя, щитът, с който САЩ смятаха да се пазят от "комунизма". За щастие, психопатите бяха само от едната страна и досега някак оцеляхме. Да видим какво ще стане, когато бившият хегемон навлезе във втората фаза на модела на Кюблер-Рос.

Ох, че МГИМО глупост!

Ох, че МГИМО глупост! Имената се менят, ама глупостите – не. Нахлулите в Европа азиатски орди, командвани от най-големият престъпник в човешката история, върнаха страните, в които стъпиха, поне с половин век назад в развитите им. И не само в Европа. Навсякъде, където мужикът стъпва, историята спира. Факт. И това се вижда особено ясно сега, когато зависимостта свърши. Фашисткият режим на Путин, вкл. държавите, които контролира или активно поддържа, са също с толкова изостанали от тези, които успяха да се откъснат от него. И, за да се държат азиатските сатрапи в азиатските им кочини, трябва оръжие, нали? С Москва това доказано работи.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.