"Ще направим всичко възможно мината за волфрам във Велинград да не бъде открита. Няма да позволим 42 000 жители да пострадат и да напуснат родните си места." Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов преди два дни, след като 300 местни жители излязоха на протест срещу рудодобива в района. 

Той обяви спирането на проекта за своя кауза дори това да изисква законодателни промени. 

Концесионният договор за разработване на находището "Грънчарица", което се намира на 18 км от Велинграду е подписан в края на юли 2009 г. - в последните дни на Тройната коалиция. Тогава пловдивската фирма „Ресурс 1“ получава 35-годишна концесия за добив на волфрамови руди.

В началото 2010 г. започва процедурата по изготвяне на Оценка за въздействие върху околната среда. 

Първоначалният проект предвижда рудата да се преработва на място, но заради притесненията на местните хора по време на общественото обсъждане през 2012 г. компанията променя проекта. 

Според новия вариант край Велинград остава само добивът, а преработката ще се осъществява във фабрика в Елшица. 

Концесионерът планира да инвестира над 150 млн. лв., но битката срещу проекта тече на всички нива. 

В края на юни Върховният административен съд окончателно отказа да спре процедурата по добив на волфрам от „Грънчарица“. Делото бе заведено от кмета на Велинград Костадин Коев. 

Неговата позиция се радва на подкрепата на Съюза на хотелиерите, според който добивът в района ще замърси водните ресурси - питейни и минерални, чиито извори се намират в района на находището. Според тях този проект ще сложи край на Велинград като курортен и спа център на Балканите. 

По думите на председателя на общинския съвет инж. Бельо Мандраджиев Велинград трябва да се развива като туристическа дестинация, а не като миньорски град.

"Това, което ще се добива в нашата мина, сме го дали във виенски институт за изследвания и радиоактивността на материала е много под допустимите норми. В момента се впряга цялата държавна машина, за да се даде отпор", коментира Георги Налджиев, изпълнителен директор на фирмата инвеститор.

До месец предстои Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пазарджик да разгледа екоооценката на проекта. 

Местната власт се надява концесионният договор да бъде преразгледан. Като част от битката срещу него в края на август са учредени санитарно-охранителни зони около открити водохващания от събирателна деривация "Бистрица", които са определени за питейно-битово водоснабдяване и които попадат в концесионната площ. Така тези зони трябва да бъдат извадени от договора за концесия.

Според концесионера обаче съоръженията за водохващане са строени в средата на миналия век и водата никога не е използвана за пиене. "Деривация "Бистрица" е създадена да събира води от тази местност и да ги прехвърля в язовир "Батак" за производство на електричество. 

На 27 септември предстои да се събере експертният съвет, който да разгледа екооценката и да реши дали да одобри проекта.