ЕС ще създаде международен алианс срещу търговията със стоки, използвани с цел изтезания, обяви Комисарят на ЕС по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

В инициативата участват също Аржентина и Монголия, а целта е законодателство, подобно на европейското, да бъде наложено в други страни.

Стоките, срещу които организацията ще се бори, включват палки с метални шипове, електрошокови колани и устройства, които се захващат за някой от крайниците или през кръста и убиват с електрически ток, химикали, използвани за изпълнение на екзекуции, както и съответните системи за принудително инжектиране.

"Тези продукти нямат никакво друго предназначение освен да причиняват ужасна болка и смърт. Не трябва изобщо да се допуска те да се търгуват като другите стоки. Време е да предприемем конкретни действия, за да спрем тази ужасяваща търговия", заяви комисар Малмстрьом.

Страните в Алианса се задължават да ограничават износа на стоките, използвани за прилагане на смъртно наказание или за изтезания, като предоставят необходимото техническо оборудване на митническите органи. Главна задача ще бъде и нормативна уредба за забрана на търговията и създаване на платформа за наблюдение на търговските потоци и за разпознаване на нови стоки, използвани за изтезания.

Алиансът ще бъде основан официално на 18 септември по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Законодателството на ЕС за защита на правата на човека и за борба срещу изтезанията постига резултати, изтъква Европейската комисия, но се прилага само в Европа. Производителите и търговците на използвани за изтезания предмети и вещества се опитват да заобиколят законите на ЕС.

Международното право забранява изтезанията при всякакви обстоятелства.