България и Гърция подписаха договор за изграждането на жп връзка Солун-Русе.

Меморандумът за развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“ бе подписан в Кавала днес, в присъствието на Бойко Борисов и Алексис Ципрас. 

Под документа подписите си сложиха транспортният министър Ивайло Московски и гръцкият му колега Христос Спирдзис. Той регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави.

"Днес е един от най-обичаните празници в България - Съединението. С подписването на този проект днес продължаваме съединяването на транспортните и енергийните хъбове, на възможностите за туризъм и бизнес в нашия регион. Имаме рядък шанс да покажем на Европа, че на Балканите има държави, които могат да загърбят противоречията си с дипломатически и политически средства. С Гърция може да играем важна роля за една обща балканска политика. С тази жп линия автоматично имаме възможност за Дунавската стратегия", изтъкна Борисов.

Той обяви, че още в началото на октомври ще бъде поискана среща с председателя на Европейската комисия Жан- Клод Юнкер, на която да се потърси одобрението на Брюксел. 

"Имаме голям шанс заедно с Алексис Ципрас пред ЕК да дадем възможност за финансиране по плана „Юнкер“, по европейски фондове. Можем спокойно да го защитим и от лист хартия да се превърне в добро съоръжение в бъдеще. Автоматично на 2-3 октомври към Варна присъединяваме и приятелите ни от Сърбия и Румъния", отбеляза Борисов. 

"С Алексис сме изключително добри приятели, с голямо доверие между нас. Искаме да дадем пример как може да правим индустрия, икономика, бизнес. Който иска да говори за минало, с Ципрас искаме да говорим за бъдещето на региона. Това ще кажа и на Юнкер", допълни Борисов. 

 

”Сътрудничеството между България и Гърция е от особено значение, тъй като така постигаме позитивни резултати по редица кардинални въпроси. За това можем да бъдем пример за подражание. Благодаря особено на Бойко Борисов и пожелавам всичко хубаво по повод националния празник на България - Съединението", заяви от своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Малко технически детайли и за жп проекта

Той предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа (трансевропейската транспортна мрежа). 

Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS - европейска система за управление на железопътния трафик.

С реализирането на проекта ще се постигне пълна мултимодалност чрез комбиниране на пътен, железопътен, воден и речен транспорт. Очаква се проектът да привлече инвеститори от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и други големи пазари.

Новият транспортен коридор ще създаде възможност товарите към и от пазарите на Черно море (България, Румъния, Украйна, Русия, Грузия и т.н.) да могат да избягват Босфора и Дарданелите и да „излизат” в Средиземното море, за да продължат към Европа, Африка и Азия и обратно с по-ниска транспортни разходите и с по-висока сигурност в сравнение с днешния морски маршрут.

Идеята за избягване на натоварените Босфор и Дарданели не е нова, но едва през пролетта на тази година, по време на посещението на Алексис Ципрас в София и срещата му с Бойко Борисов се даде ход на проекта за железопътната връзка Солун-Русе. 

Според разчетите влаковите композиции ще могат да развиват скорост до 160 км/ч.