Ако работодателят дължи повече от две заплати, работникът да може да поиска обявяване в несъстоятелност на фирмата. Такова предложение е направил социалният министър Бисер Петков. Текстът ще бъде записан в промените в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите.

Сред другите заложени изменения са увеличаването до 6 месеца на срока за взимане на обезщетение след напускане на работник, последвано от фалит на работодателя. 

В момента това може да стане до три месеца, след като двете страни приключат взаимоотношенията си. 

„Около 30% от отказите за получаване на обезщетение са точно заради това, че правоотношението е прекратено преди този тримесечен срок. Необходимо е да се премахнат ограниченията, които понякога съзнателно, използвайки вратички в закона, се създават за достъп до тази защитна мрежа“, отбеляза социалният министър.

В законопроекта е записано още, че фирми, които дължат пари на работници, няма да могат да се прехвърлят на трети лица. Освен това процедурата по кандидатстване за обезщетение от Фонда за обезщетения щяла да се съкрати.

Социалният министър допълни, че правомощията на Инспекцията по труда ще бъдат разширени, но не уточни как. 

„За първите 8 месеца тази година Главната инспекция по труда е констатирала забавени плащания на трудови възнаграждения в размер на около 23 млн. лева. Над 13 млн. лева са изплатени след намеса на контролните органи“, допълни Петков.