Разпоредих армията да участва в задържането на Георги Генов, защото държа да има тясно сътрудничество между полицията и армията. Това каза пред БНТ вицепрмиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Генов е обвинен в убийството на съпругата си и се укриваше в района на Ихтиман.

"Специалните сили на армията са обучени да действат в планински райони, където се е укрил убиецът. Не беше изключено при дадена ситуация да вземе заложници или да извърши друго престъпление. Лично аз смятам в този контекст, че армията трябва да се включи в опазването на обществения ред", обясни Каракачанов.

По думите му в Европа със зачестилите атентати армията се включвала в охраната на града след атака. А у нас не трябвало да чакаме да се случи нещо, за да започнат военните да вземат участие в опазването на обществения ред. Трябвало да има съвместни учения между МВР и военните, смята министърът.

Друг е въпросът, че правомощията и дейностите на армията са ясно разписани в закона и това, което вицепремиерът нарича "опазване на обществения ред" в мирно време и без случай на бедствие или друга извънредност, не фигурира в тези правомощия. 

За пореден път Каракачанов изтъкна, че заплатите на военните са ниски.

"Трябва да намерим баланс между останалите ведомства и това, което трябва да се направи за армията. Няма просперираща държава, която да няма армия. Недокомплектът в армията си стои с годините и се трупа. Вторият проблем е ниското заплащане. Трябва да се увеличават и заплатите в образованието и здравеопазването, но не може да се пренебрегва заплащането на българските военнослужещи. Българските военни не са доволни, но продължават да си изпълняват задълженията."

Вицепремиерът коментира и напрежението, свързано със Северна Корея.

"​Едва ли има нормална страна, която да подкрепи изваждането на ядрените аргументи в политиката, особено когато става дума за бедна държава като ​Северна Корея. Целият проблем около Пхенян е липсата на геополитически диалог между САЩ и Китай", смята вицепремиерът.