ЛЮБЕН ОБРЕТЕНОВ, ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

Сергей Станишев няма амбиции да става еврокомисар, а да бъде избран още веднъж за шеф на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Това казаха пред Клуб Z близки до лидера на БСП. Според тях ако зависи от Станишев той няма да се кандидатира за шеф на еврокомисията. Ако това все пак се случи, то щяло да бъде свързано не с желанието на самия Станишев, а с обстоятелства на европейско ниво, свързани с преговорите между Европейската народна партия (ЕНП) и ПЕС за създаването на новата ЕК.

Според източници от "Позитано" 20 именно такива обстоятелства са принудили Станишев да стане евродепутат. Самият лидер не бил казал какво точно го е накарало да промени решението си, но е намекнал, че става дума за нещо подобно. Преди последните евроизбори Станишев оглави листата на БСП, но заявяваше, че няма да влиза в европарламента.

През март догодина предстои конгрес на ПЕС, на който ще бъде избран нов лидер. Конгресът се провежда веднъж на 2 години и половина. В БСП твърдят, че авторитетът на Станишев в европейската левица е огромен и той на практика няма сериозна конкуренция за поста. Това била и една от причините, поради която неговата цел била именно нов мандат начело на ПЕС.

В случай, че Станишев все пак стане еврокомисар това вероятно би се оказало пречка, за неговите амбиции да оглави ПЕС. Комисарството изисква съответното лице да е напълно на разположение за длъжността си, което на практика е несъвместимо с партийно лидерство. Към комисарите има изискване да са независими в работата си, което не изключва партийна принадлежност.

"Г-н Станишев е изцяло съсредоточен върху задълженията си на председател на ПЕС". Това каза пред Клуб Z говорителят на ПЕС Брайън Синот.