В историческия полуфинал между Бразилия и Германия се случиха две неща. Първо, целият свят видя един велик мач, който остава в съкровищницата на световните първенства. И след 50, и след 100 години ще се говорят суперлативи за магията в този невероятен двубой. Второ, чисто футболно Германия изигра един идеален мач. Дори бих казал перфектният!

 Никой не може да обясни защо се стигна до това 7:1 за Германия в полуфинал на мондиал. Ако не си гледал мача, не би могъл да повярваш, че това въобще е възможно да се случи. Но, както се казва в клишето, затова футболът е толкова велика игра - всичко може да се случи.

Истината е, че във футбола много рядко можеш да се радваш на идеалните обстоятелства. Такива се разкриха пред немците. Бразилия е голям отбор, безспорно най-титулуваният в света, но е много уязвим в ситуации, в които нещата стремглаво тръгнат срещу "селесао". Нямат план "Б". Може би друг тим при подобни обстоятелства би тръгнал да ограничава щетите, Бразилия обаче не знае и не може да го прави.

Това е основната причина да се стигне до нещото, което можем да наречем разгром, фиаско или по нашенски резил. Когато рязко се отнеме надмощието от бразилците, когато им се скрие топката, те губят представа какво всъщност се случва. И се стига до това, което видя целият свят.

Все пак трябва да се отнесем с нужното съчувствие и уважение към емоциите на бразилския народ, който преживя много тежка нощ. И след тази загуба Бразилия си остава велика футболна нация, тепърва ще печели титли. Това няма как да се оспори. Сигурен съм, че ще излязат по-силни от поражението и ще дойде ден, в който ще ликуват точно с това, че са се преборили с кошмара.

Но да свалим топката на футболния терен. Луиш Фелипе Сколари извади неадекватен стартов състав и показа, че не знае какво прави след контузията на Неймар. Започна с дребничкия и неефективен Бернард като алтернатива на Неймар и остави оголена средната зона. А там германците са най-силни. До голяма степен изключителният мач на Кроос, Швайнщайгер и Кедира бе предопределен от липсата на съпротива от страна на домакините.

Фернардиньо и Луис Густаво и като численост, и като качество са далеч от класата на немците срещу тях. През второто полувреме Сколари коригира грешката си, но резултатът бе вече 0:5. С включването на Рамирес и Паулиньо нещата станаха други, Бразилия изигра най-силните си минути в първата четвърт на второто полувреме и бе много близо до гол. Но това са подробности.

Факт е, че през целия мач тимът на Бразилия бе като швейцарско сирене пред ювелирните подавания на "маншафта". Немците правеха каквото си пожелаят, но при това развитие на двубоя, не им бе никак трудно. Мога да упрекна Льов за смяната на полувремето на Хумелс с Мертезакер. Убеден съм, че Германия трябва да играе с Хумелс и Боатенг в центъра на защитата.

Може да е имало и медицински проблем. Льов можеше да даде повече минути на Дракслер, след като мачът бе решен практически в самото начало. Трябва да се направи неизбежната констатация, че Йоаким Льов се доказа като велик треньор. Този отбор и тази игра са изцяло негово дело и той заслужава само адмирации. Беше често критикуван, че губи решителните мачове. Този с Бразилия бе големият му реванш. Със сигурност обаче мислите му са отправени единствено към титлата.

Полуфиналът ще остане в историята и с още един щрих. Мирослав Клозе стана едноличен голмайстор на световните първенства. Така че освен 7:1 за Германия, трайно място в историята намират и 16-те гола на Клозе. Този 36-годишен младеж ни показа, че и без фойерверки и възхвали могат да се правят велики дела.

Записа Жаклин Михайлов