Банкерът Цветан Василев готви нов удар. Бизнесменът, който от месец е в Австрия и не смята да се връща скоро у нас, планира покупката на закъсала австрийска банка с големи активи, съобщи Ройтерс.

Според източници на Клуб Z миналия четвъртък банкерът е постъпил в болница и е обяснил пред свои доверени хора, че планира "сензационен изход от проблемите, които има в България"

Новината на Ройтерс е доста изненадваща. Дори и Василев да купи активите на Хипо, това би било много рискова операция предвид на одита на КТБ, обясниха пред Клуб Z финансови експерти. Според тях банковите лицензи при подобна сделка трябва да бъдат потвърдени от куп институции и ако българските власти установят нередности при проверката в Корпоративна, то Василев няма да получи разрешение на сделката от регулаторните органи. 

Кой друг

Трима основни кандидати се опитват да купят мрежата на Балканите на национализираната австрийска банка Хипо Алпе Адриа. Сделката е възможно да бъде подписана още до края на юли, съобщи Ройтерс, цитирайки няколко източника близки до преговорите.

Мрежата на Хипо в Югоизточна Европа е основният й актив. Банката, която бе национализирана през 2009 г., за да се избегне нейният колапс, си раздели с другите си бизнеси.

Един от потенциалните купувачи на балканската мрежа е група от български инвеститори, водени от бизнесмена Цветан Василев, които са подкрепяни от руската банка ВТБ, са обяснили два източника на Ройтерс.

Агенцията припомня, че Василев е мажоритарен собственик на българската Корпоративна търговска банка, която бе затворена временно от БНБ.

От Ройтерс са се свързали с говорителя на Василев, който е обяснил, че от доста време няма контакт с шефа си. ВТБ пък са отказали коментар.

Според няколко източника в състезанието за активите на Хипо е и Експобанк на руския бизнесмен Игор Ким. През януари Ким купи бизнеса в Чехия на германската Ландесбанк Баден-Вюртемберг. Той обаче също е отказал да говори за участието си в процедурата.

Третият кандидат е добре познат в България. Това е фондът за рискови инвестиции "Адвент интернешънъл", който приватизира БТК през 2004 г. по време на управлението на правителството на Симеон Сакскобургготски. Според информацията на Ройтерс офертата на "Адвент" е съвместна с Европейската банка за възстановяване и развитие.

Миналата година Европейската комисия нареди на Виена да намери купувач на балканската мрежа на Хипо до средата на 2015 година като условие за одобрение на държавна помощ. Дойче банк, която е консултант по продажбата от страна на австрийското правителство, също е отказала коментар. 

Финансовият министър Михаел Шпинделегер заяви в парламента във вторник, че сделката може да бъде подписана до няколко седмици и че има седем заинтересовани участника в процедурата. В бройката от седем инвеститори обаче влизат и такива, които искат само части от банката, докато властите във Виена предпочитат да продадат всички активи накуп.

Мрежата на Хипо в Югоизточна Европа включва  6 банки и 3 лизингови дружества в Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Оценката на Хипо е около 500 млн. евро след като миналата година бяха отписани активи за 286 млн. евро и провизирани кредити за 340 млн. евро.

Общите активи са на стойност 8,6 млрд. евро. Кредитите на банката са за 6,4 млрд. евро, а привлечените депозити са на стойност 4,1 млрд. евро.